Rutte: Nieuw plan om toeslagenstelsel bij volgende formatie te herzien

16 januari 2020

De komende maanden moet een van de twee nieuwe staatssecretarissen op Financiën werken aan een plan om het toeslagenstelsel te herzien. Na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen moet dat plan worden aangeboden aan de partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen, vindt premier Mark Rutte.

Maandag besloot de coalitie dat er twee staatssecretarissen op het departement moeten komen na het vertrek van voormalig staatssecretaris Menno Snel. Hij stapte op vanwege de toeslagenaffaire. Een van hen moet zich gaan bezighouden met het innen van belasting en op fiscale wetgeving. De ander is verantwoordelijk voor de afdelingen Toeslagen en de Douane. Ook vindt Rutte dat diegene zich moet richten op een plan om het toeslagensysteem te veranderen. Ook de grote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het stelsel op de schop gaat.

Rutte geeft aan dat het probleem bij de vorige formatie was dat er geen voorstel lag voor de aanpak van het toeslagensysteem. Een nieuwe staatssecretaris zou wel zo’n plan op moeten stellen. De premier erkent dat het systeem ingewikkeld is, maar ook het hervormen is volgens hem niet makkelijk. "Het vraagt een plan. Dat heeft wel vijf tot tien jaar nodig om uitgewerkt te worden."

Bron: ANP