Wet van 27 september 2019 tot wijziging van enige wetten in verband met de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren in het onderwijs

11 november 2019

Het private arbeidsrecht wordt van toepassing op ambtenaren. Voor het (openbaar) onderwijs is dat geregeld in de Wet van 27 september 2019 tot wijziging van enige wetten in verband met de normalisering rechtspositie van ambtenaren in het onderwijs. Zo zijn eenzijdige publiekrechtelijke aanstellingen vervangen door tweezijdige privaatrechtelijke arbeidsovereenkomsten. Voorts is de mogelijkheid tot het treffen van eenzijdige rechtspositiebepalingen vervallen.
Beoogde inwerkingtreding: 1 januari 2020

Met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra; Stb. 2017, 123) wordt het private arbeidsrecht van toepassing op ambtenaren. Die wet houdt in hoofdzaak in dat het publiekrechtelijke en eenzijdige karakter van de ambtelijke aanstelling en de eenzijdige vaststelling van arbeidsvoorwaarden door de werkgever worden vervangen door een tweezijdige arbeidsovereenkomst, waarbij over de arbeidsvoorwaarden cao-overleg wordt gevoerd met de vakbonden. De Wnra treedt in werking als alle wet- en regelgeving die de rechtspositie van ambtenaren raakt, zal zijn aangepast aan het private arbeidsrecht.

De Wet van 27 september 2019 tot wijziging van enige wetten in verband met de normalisering rechtspositie van ambtenaren bevat voornamelijk technische aanpassingen die uit de Wnra voortvloeien voor de onderwijssectoren en maakt het daarmee mogelijk dat de Wnra voor die sectoren in werking kan treden.

Beoogde inwerkingtreding: nader te bepalen, maar in de memorie van toelichting is aangegeven dat de regering ernaar streeft om deze wet op 1 januari 2020 in werking te laten treden.

Vindplaats: Stb. 2019, 395