Brancheorganisatie niet tevreden over nieuwe eisen Stint

13 maart 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen maakte eind februari bekend aan welke strengere eisen de Sint moet voldoen om weer de weg op te mogen. De nieuwe eisen zullen gelden voor alle bijzondere bromfietsen, waaronder dus de elektrische bolderkar Stint.

Een dergelijk voertuig mag voortaan maximaal acht passagiers vervoeren en bestuurders moeten beschikken over een rijbewijs. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) is niet blij met de nieuwe regels. Volgens hen zijn deze onduidelijk en passen ze niet bij de dagelijkse praktijk. De BK benadrukt wel dat de veiligheid voorop staat en zij achter alle nieuwe technische veiligheidsmaatregelen staan. Zo moet de Stint een extra rem krijgen en moeten de kinderen voortgaan een gordel dragen.

Geen aparte regels

De brancheorganisatie heeft de grootste moeite met het feit dat de minister geen aparte regels opstelt voor de Stint maar uniforme regels voor alle bijzondere bromfietsen. Dit legt volgens de BK beperkingen op aan het gebruik van de Stint die niet passen bij de praktijk. Dat het aantal kinderen dat vervoerd mag worden teruggebracht wordt naar acht, betekent dat een opvang meer bolderkarren of bakfietsen nodig heeft, vaker heen en weer moet fietsen of busjes moet inzetten. Dit is volgens de BK niet goed voor de verkeersveiligheid. Daarnaast vindt de brancheorganisatie de eisen van een rijbewijs onduidelijk.

De zogenoemde Stint-coalitie, waar onder meer TU Eindhoven, de BK, BOinK en BMK deel van uitmaken, gaat op 21 maart in gesprek met het ministerie. Ook zullen er gesprekken zijn met Tweede Kamerleden en bijeenkomsten van de Stuurgroep Kwaliteit.

Bron:nationaleonderwijsgids.nl