Zelfstandig reizen dankzij GoOV-app interessant voor gemeenten

13 maart 2019

Mensen die eerder niet zelfstandig met het openbaar vervoer konden reizen, kunnen dankzij een speciale app toch alleen op pad. Een speciaal hiervoor ontwikkelde app blijkt een groot succes. Na onder meer Zwolle, Olst-Wijhe en Hardenberg, introduceren ook Deventer, Apeldoorn en Zutphen de zogenoemde GoOV-app.

Dankzij de app wordt reizen veel eenvoudiger. Van looproute tot het nemen van de juiste bus of trein: gebruikers krijgen de reisinformatie hapklaar aangereikt. Wanneer het tijd is om uit te stappen, klinkt er een geluid. Ook kan er via een knop een hulplijn worden ingeschakeld waarbij medewerkers uitleggen waar de reiziger heen moet.

Wanneer de reiziger van de route afwijkt, krijgen ouders of betrokkenen een alarm. De app is volgens bedenker Lars Nieuwenhoff, gebruikers en gemeenten een succes. Circa 85 procent van de gebruikers kan er goed zelfstandig mee reizen. Hoewel particulieren zichzelf kunnen aanmelden, zijn er momenteel vooral gemeenten die proefdraaien met goOV. Hiervoor worden contracten afgesloten waarbij de gemeente het gebruik betaalt en beslist welke reizigers er gebruik van mogen maken. Voordat iemand alleen op pad gaat, wordt een training gevolgd. Sommige gemeenten gebruiken de app om te besparen op leerlingenvervoer, andere zetten GoOV in voor senioren.

De app is interessant voor gemeenten omdat er minder gebruik hoeft te worden gemaakt van het 'dure' leerlingenvervoer; de met subsidie betaalde taxibusjes. Volgens Nieuwenhoff kost dit taxivervoer jaarlijks gemiddeld 2500 euro per reiziger. Dat is flink duurder dan de 650 euro aan training en 20 euro per maand voor de GoOV-app.

Bron: AD.nl