Regiotaxi Utrecht vanaf 2024 alleen voor wmo-cliënten

13 maart 2019

Het doelgroepenvervoer in de provincie Utrecht wordt de komende jaren vernieuwd. Over een aantal jaren kunnen alleen wmo-reizigers nog gebruikmaken van het doelgroepenvervoer. Het huidige vervoerssysteem en met name de Regiotaxi passen niet meer bij de behoeften van gebruikers en voor gemeenten wordt het te duur.

Dat staat in een RaadsInformatieBrief van Stichtse Vecht, één van de zestien gemeenten die samenwerken binnen U16. De vernieuwing omhelst zowel het doelgroepenvervoer als het aanvullend openbaar vervoer.

Betaalbaarheid

Naast een magere aansluiting bij de behoeften van gebruikers staat ook de betaalbaarheid van het vervoer onder druk. De subsidies van de provincies nemen af, terwijl het gebruik van de Regiotaxi juist toeneemt. Daarom is de Regiotaxi vanaf 2024 alleen nog beschikbaar voor mensen met een wmo-indicatie. Nu kunnen ook OV-reizigers nog gebruikmaken van dit vervoer. In 2024 start tevens een nieuwe OV-concessie in de provincie Utrecht.

Budget experimenteren

Eind dit jaar lopen de huidige contracten voor de Regiotaxi af, maar er is te weinig tijd om nu al te gaan vernieuwen. Daarom komt er nog een aanbesteding van het vervoer in de huidige vorm met een looptijd tot eind 2023. Met het oog op de periode daarna komt er binnen de aanbesteding wel ruimte om te experimenteren. Hiervoor komt een budget van 100.000 euro beschikbaar. De provincie en de zestien gemeenten betalen ieder de helft.

Programmateam doelgroepenvervoer

De bijdrage van de provincie aan de Regiotaxi wordt de komende jaren afgebouwd tot nul in 2024. In 2017 ging het nog om 4,7 miljoen euro. Een programmateam gaat de vernieuwing van het doelgroepenvervoer voor zijn rekening nemen. Daarvoor zijn twee bouwstenen beschikbaar: een visie doelgroepenvervoer en een provinciale analyse van het aanvullend openbaar vervoer. Het programmateam gaat aan de slag met de afstemming van het doelgroepenvervoer, het aanvullend OV en meer mensen met het reguliere OV laten reizen.

Bron:taxipro.nl