Voorstel van wet van de leden Bisschop en Kwint tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met de afschaffing van het…

01 maart 2019

Omdat de Kamerleden Bisschop (SGP) en Kwint (SP) van mening zijn dat niet moet worden gewacht op de door het kabinet aangekondigde heroriëntatie en herziening van de Wet beroep leraar en zij van oordeel zijn dat het lerarenregister namelijk als een donkere wolk boven het onderwijsveld blijft hangen, hebben zij een wetsvoorstel ingediend dat alle bepalingen omtrent het lerarenregister en het registervoorportaal uit de onderwijswetten schrapt.

Op 18 februari hebben de leden Bisschop (SGP) en Kwint (SP) het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend.

Het kabinet heeft in het voorjaar van 2018 te kennen gegeven de Wet van 22 februari 2017 tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met de invoering van het lerarenregister en het registervoorportaal (de Wet beroep leraar) niet te zullen implementeren omdat die wet heroriëntatie behoeft.

Inmiddels is het voor de initiatiefnemers duidelijk geworden dat het lerarenregister zoals dat in de Wet beroep leraar verankerd is, hoe dan ook fundamenteel herzien zal moeten worden. Zij vinden het onwenselijk om deze herziening uit te stellen tot het moment dat hiervoor op grond van de ontwikkelingen binnen de beroepsgroep weer ruimte zou bestaan. Daarmee zou het lerarenregister namelijk als een donkere wolk boven het onderwijsveld blijven hangen en zou het de ontwikkeling van een georganiseerde beroepsgroep in de weg staan. Daarom hebben de indieners een wetsvoorstel aan de Kamer voorgelegd dat alle bepalingen omtrent het lerarenregister en het registervoorportaal uit de onderwijswetten schrapt.

Beoogde inwerkingtreding: nader te bepalen.

Vindplaats: Kamerstuk 35145, nr. 1, Kamerstuk 35145, nr. 2 en Kamerstuk 35145, nr. 3