Conflict vrijwilligers wmo-vervoer opgelost

10 januari 2019

Het plan van de gemeente Midden-Groningen om een deel van het wmo-vervoer door vrijwilligers te laten uitvoeren, gaat niet door. Daarmee zijn ook acties en stakingen tegen het plan van de baan. Samen met FNV Taxi en vervoerder Connexxion gaat de gemeente onderzoeken hoe het wmo-vervoer beter en goedkoper geregeld kan worden op een manier waar alle partijen achter kunnen staan.

Eerder wilde de gemeente het ziekenhuisvervoer door vrijwilligers laten doen in plaats van door de wmo-uitvoerder. Dat plan oogstte veel kritiek en verzet vanuit de taxibranche en zelfs een staking van tientallen chauffeurs. De gemeente stopt nu met de voorbereiding van het plan en FNV ziet af van verdere acties. Deze maand gaan de partijen met elkaar om tafel om te kijken hoe het wmo-vervoer in de gemeente Midden-Groningen goedkoper en efficiënter uitgevoerd kan worden, zonder dat er sprake is van werkverdringing. Vooralsnog verandert er niets aan de manier waarop het wmo-vervoer plaatsvindt.

Verantwoordelijke keuzes

Bestuurder Minke Jansma van FNV Taxi: “Na de strijd met de gemeente Midden-Groningen zijn onze leden blij dat de werkverdringing nu van tafel is en partijen als gelijkwaardige gesprekspartners in overleg gaan over de mobiliteit in de toekomst in de regio Groningen en Drenthe.” Wethouder Jan Jakob Boersma is verheugd over de gemaakte afspraken: “De meerwaarde zit hem erin dat we gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring om zo goede en verantwoorde keuzes te maken voor het Wmo-vervoer. Samenwerken brengt ons verder.”