Handreiking lerarentekort

17 december 2018

Het ministerie van OCW en de inspectie hebben een handreiking gemaakt voor bestuurders en schoolleiders van basisscholen, die in de knel komen door het lerarentekort. De handreiking maakt inzichtelijk welke mogelijkheden basisscholen hebben om acute personeelstekorten tijdelijk op te vangen, bijvoorbeeld vanwege een griepgolf. De handreiking is opgesteld als antwoord op vragen van besturen en schoolleiders die bij de inspectie binnenkwamen.

OCW en inspectie zien dat scholen voor situaties van overmacht kunnen komen te staan. De handreiking beschrijft mogelijkheden binnen de wet en, voor tijdelijke noodsituaties, oplossingen die verder gaan. Ook is aangegeven in welke volgorde verder gekeken kan worden. Minder gewenste oplossingen worden pas toegelaten, als betere oplossingen niet voorhanden zijn. Zo schept de handleiding ook duidelijkheid over de tijdelijke inzet van onbevoegden in situaties van overmacht. De handreiking maakt daarbij onderscheid tussen instructie en ondersteuning. Voor de instructie van lessen in basisvaardigheden als rekenen en taal, burgerschap en sociale competenties is en blijft te allen tijde een bevoegde leerkracht nodig.

Wel kunnen scholen kijken hoe bijvoorbeeld klassenassistenten of studenten binnen de school vanuit hun eigen mogelijkheden kunnen bijdragen aan het onderwijs. Zo kunnen onderwijsondersteuners leerlingen begeleiden bij zelfstandig werken, of bij het oefenen van de stof en kunnen onbevoegden een gastles verzorgen. Op deze manier kunnen bevoegde leerkrachten − als de inzet en roostering hier op aangepast kunnen worden − tijdelijk worden vrijgemaakt voor het geven van instructie in andere groepen.