Kinderopvangmonitor juli 2024: Resultaten vierde meting

13 november 2024

De vierde meting van het kinderopvangonderzoek, gehouden in juli 2024, geeft inzicht in de ervaringen van ouders met kinderopvang. De vragenlijst richtte zich op verschillende thema’s, zoals de voorkeur van ouders voor opvang, hun tevredenheid, wachttijden, vaccinaties, incidenten in de kinderopvang en ouderbetrokkenheid. Dit artikel zet de belangrijkste bevindingen op een rij.

Populaire vormen van opvang: uit het onderzoek blijkt dat ouders voornamelijk kiezen voor drie vormen van kinderopvang: opvang door grootouders, buitenschoolse opvang (BSO) en kinderdagopvang. Deze drie vormen worden consistent als de meest gebruikte opvangopties genoemd. Bovendien blijven ouders over het algemeen tevreden over de opvang die ze ontvangen. Vooral gastouderopvang scoort hoog in de beoordelingen, waarbij veel ouders deze vorm van opvang als zeer goed bestempelen.

Wachtlijsten en werkuren: bijna de helft van de ouders die met wachtlijsten te maken hebben, geeft aan dat zij (waarschijnlijk) meer uren zouden werken als er geen wachttijd was. Tegelijkertijd zegt een even grote groep dat dit (waarschijnlijk) geen invloed zou hebben op hun werkuren. Verder maakt twee derde van de ouders die formele opvang gebruiken, zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad onder kinderen. Dit onderwerp blijft een bron van bezorgdheid, vooral vanwege de mogelijke gevolgen voor de gezondheid in de kinderopvang.

Gebrek aan kennis over incidentenbeleid: opvallend is dat de meerderheid van de ouders niet weet waar zij een incident zouden moeten melden of wat het beleid rondom incidenten bij hun kinderopvangorganisatie inhoudt. Dit wijst op een communicatiekloof die mogelijk verbeterd kan worden. Daarnaast blijkt de ouderbetrokkenheid belangrijk, aangezien zes op de tien ouders regelmatig met pedagogisch medewerkers of gastouders in gesprek gaan over de opvoeding en ontwikkeling van hun kind.

Benieuwd naar alle uitkomsten? Download de factsheets op de website van het Kennisplatform werk & inkomen.

Bron: Kennisplatform werk & inkomen