SP vraagt noodplan voor leerlingenvervoer Utrecht

19 september 2024

De Socialistische Partij (SP) uit haar zorgen over het leerlingenvervoer in de provincie Utrecht. In vijf gemeenten dreigen meer dan zeshonderd kinderen vier maanden lang zonder vervoer te zitten, tot aan de kerstvakantie. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman heeft hierover vragen gesteld aan demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Mariëlle Paul.

Beckerman vraagt of het mogelijk is om huidige vervoerders, zoals Willemsen-de Koning, te verplichten het vervoer voort te zetten totdat er een blijvende oplossing is. Ze wil van de minister weten wat de juridische en praktische consequenties hiervan zijn.

Noodvoorzieningen voor ouders
Daarnaast informeert Beckerman of er noodvoorzieningen zijn voor ouders als het leerlingenvervoer onverwacht uitvalt. Ze vraagt: “Is er een noodplan beschikbaar om te voorkomen dat kinderen zonder vervoer komen te zitten?”

Onlangs werd bekend dat meer dan zeshonderd kinderen in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist mogelijk enkele maanden zonder leerlingenvervoer zitten. Het contract met de nieuwe vervoerder Connexxion start op 1 januari 2025, terwijl het contract met de huidige vervoerder Willemsen-de Koning deze zomer al eindigt.

“Dit betekent dat de periode van het begin van het schooljaar tot aan de kerstvakantie overbrugd moet worden,” schreven de gemeenten in een gezamenlijke brief aan de ouders. Willemsen-de Koning en Connexxion hebben echter aangegeven niet voldoende chauffeurs en taxibusjes te hebben om dit te realiseren.

Op zoek naar oplossingen
De vijf Utrechtse gemeenten zoeken daarom naar vervoerders die tussen de zomer- en kerstvakantie de ritten kunnen overnemen. Ook huidige onderaannemers van Willemsen-de Koning en de Regiotaxi worden als mogelijke oplossingen genoemd. Een woordvoerder van de gemeente Zeist gaf echter aan dat er geen garanties kunnen worden gegeven.

Beckerman wil van minister Paul weten welke maatregelen er op korte termijn genomen kunnen worden om het vervoersprobleem op te lossen. Voor de lange termijn vraagt zij om een plan van aanpak. “Bent u bereid om samen met de minister van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeenten en de vervoersbedrijven naar oplossingen te zoeken voor het tekort aan chauffeurs? En op welke termijn kunnen ouders duidelijkheid verwachten?”

Bron: Mobiliteit.nl