Gemeenten verantwoordelijk voor noodoplossing leerlingenvervoer in Utrecht

19 september 2024

Er komt geen specifiek noodplan van de Rijksoverheid voor de zeshonderd kinderen uit vijf Utrechtse gemeenten die mogelijk tot aan de kerstvakantie zonder leerlingenvervoer zitten. Dit blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Mariƫlle Paul (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op vragen van SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

Staatssecretaris Paul heeft aangegeven dat de verantwoordelijkheid voor noodoplossingen bij problemen met leerlingenvervoer bij de gemeente ligt. In een Kamerbrief noemt ze enkele mogelijke oplossingen, zoals het inzetten van particuliere taxibedrijven, het flexibel inzetten van leerlingenvervoer en het gebruik van touringcars. Ook wordt de optie genoemd om een kilometervergoeding te verstrekken aan ouders die hun kinderen zelf naar school brengen en ophalen.

Paul stelt dat gemeenten de huidige vervoerder, Willemsen-de Koning, niet kunnen verplichten om het vervoer voort te zetten totdat er een structurele oplossing is gevonden. Zodra een contract afloopt, zijn er geen verplichtingen meer, maar gemeenten kunnen wel een nieuwe opdracht verlenen aan vervoerders, zoals de gemeenten in de regio Utrecht nu ook doen.

Overbrugging noodzakelijk
In juni werd bekend dat mogelijk ruim zeshonderd kinderen in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist een aantal maanden zonder leerlingenvervoer zitten. Het contract van Connexxion, dat het vervoer in deze gemeenten overneemt van Willemsen-de Koning, start pas op 1 januari 2025, terwijl het contract van Willemsen-de Koning deze zomer al afloopt. Hierdoor moet de periode vanaf het begin van het schooljaar tot aan de kerstvakantie overbrugd worden. De betrokken gemeenten hebben een gezamenlijke brief aan de ouders gestuurd waarin ze aangeven op zoek te zijn naar andere vervoerders voor deze tussenliggende periode.

Ondanks dat de gemeenten geen garanties kunnen geven, lijkt het volgens Paul de goede kant op te gaan. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangegeven dat de samenwerkende gemeenten alles doen om het leerlingenvervoer na de zomervakantie op orde te hebben. Er wordt gekeken naar wat ouders zelf kunnen doen met financiƫle ondersteuning van de gemeente en alternatieve vervoerders zijn gevonden voor ouders die hun kinderen niet zelf naar school kunnen brengen. Paul heeft de VNG gevraagd de situatie nauwlettend in de gaten te houden en zal zelf ook ambtelijk navraag doen bij hen.

Bron: Mobiliteit.nl