VNG: ‘Niet aanpassen van uurprijs kinderopvang treft ontwikkeling van kinderen’

19 september 2024

Het plan om in 2026 de maximum uurprijs voor kinderopvangtoeslag niet te verhogen, heeft geleid tot veel bezorgdheid en kritiek van zowel ouders als kinderopvangorganisaties. Nu heeft ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zich uitgesproken tegen dit besluit. In hun reactie op de internetconsultatie benadrukt de VNG dat dit voorstel de toegankelijkheid van kinderopvang voor kinderen uit kwetsbare gezinnen ondermijnt.

De VNG vindt het cruciaal dat kinderopvang voor alle kinderen bereikbaar blijft en streeft ernaar om kinderopvang als een basisvoorziening voor iedereen te maken. Ze waarschuwen dat het niet-indexeren van de maximum uurprijs juist voor werkende ouders met lage inkomens de kosten zal verhogen. "Met deze maatregel maakt het kabinet de kinderopvang minder toegankelijk, vooral voor de kinderen die het meeste baat hebben bij kinderopvang en Voorschoolse Educatie. Dit is een slecht idee, want het schaadt de ontwikkeling van deze kinderen," aldus de VNG.

Hogere kosten voor ouders met laag inkomen
Het huidige kabinet werkt aan een nieuw systeem voor kinderopvangfinanciering, waarbij het doel is dat werkende ouders uiteindelijk 96 procent van de opvangkosten vergoed krijgen, ongeacht hun inkomen. De VNG wijst er echter op dat dit niet geldt voor ouders met een laag inkomen, die nu al 96 procent vergoed krijgen. Voor hen zullen de kosten juist stijgen omdat de maximum uurprijs niet wordt aangepast aan de inflatie. Hierdoor profiteren zij niet van de beloofde verbeteringen, maar ondervinden ze wel de nadelen van hogere kosten in 2026.

Impact op ouders
Kinderopvangorganisaties brengen vaak hogere tarieven in rekening dan de maximum uurprijs die door de overheid wordt vergoed. Hierdoor betalen ouders met een laag inkomen in de praktijk meer dan de 4 procent eigen bijdrage die officieel geldt. De VNG legt uit dat door het niet-indexeren van de maximum uurprijs deze eigen bijdrage alleen maar verder zal toenemen. Dit staat in contrast met de verhoging van de kinderopvangtoeslag in 2024, die juist bedoeld was om de vergoeding beter te laten aansluiten bij de werkelijke kosten. Als voorbeeld noemt de VNG dat ouders in 2024 voor twee dagen opvang €469 per jaar moeten bijbetalen, terwijl dit bedrag in 2026 kan oplopen tot €1040.

De VNG benadrukt dat deze hogere eigen bijdrage een blijvend probleem zal zijn, omdat het verschil tussen vergoeding en kosten vanaf 2026 blijft bestaan. Ze roepen het kabinet op om deze negatieve gevolgen voor ouders met een laag inkomen te voorkomen, omdat de hogere kosten de toegankelijkheid van kinderopvang verminderen en daarmee de ontwikkeling van kinderen schaden. Bovendien wordt het voor ouders moeilijker om de stap te maken van een uitkering naar een betaalde baan.

Reacties uit de sector
Ook de Brancheorganisatie Kinderopvang heeft eerder al haar zorgen geuit over het plan om de uurprijs in 2026 niet te verhogen. Zij pleiten ervoor om af te zien van bijna-gratis kinderopvang, waardoor deze bezuiniging niet nodig zou zijn. "De huidige wet verplicht tot jaarlijkse aanpassing van de maximum uurprijs. Door dit niet te doen, ondermijnt de overheid het vertrouwen," aldus de brancheorganisatie.

Bron: Kinderopvangtotaal