Nieuwe taaleis in kinderopvang: zijn medewerkers klaar voor 2025?

19 september 2024

Pedagogisch medewerkers zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen in de kinderopvang. Een van de kernvaardigheden die hierbij komt kijken, is een goede beheersing van de Nederlandse taal. Vanaf 1 januari 2025 gaat de nieuwe Taaleis IKK in, die vereist dat medewerkers in de dagopvang en peuteropvang beschikken over mondelinge taalvaardigheid op minimaal taalniveau 3F, vergelijkbaar met B2-niveau.

De Taaleis IKK maakt deel uit van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Met de invoering van deze nieuwe norm wil de overheid waarborgen dat medewerkers voldoende taalvaardig zijn om effectief met kinderen en ouders te communiceren en de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Dit geldt voor alle pedagogisch medewerkers in de kinderopvang.

Taaleis IKK Check
Uit een arbeidsmarktpeiling van juni 2024 blijkt dat 40 procent van de kinderopvangorganisaties nog niet voldoet aan de Taaleis IKK. Ondanks deze cijfers verwacht het merendeel, namelijk 86 procent, dat ze voor 1 januari 2025 klaar zullen zijn. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over de exacte voorwaarden van de nieuwe regel.

Om organisaties te ondersteunen bij het voldoen aan de nieuwe taaleis, is de Taaleis IKK Check ontwikkeld. Deze handige online tool maakt het mogelijk om snel en eenvoudig te controleren of (potentiƫle) medewerkers aan de nieuwe eisen voldoen. De tool houdt rekening met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus, en biedt meer dan 600 mogelijke routes naar het behalen van de vereiste taalvaardigheid.

Voorbereiden op 2025
Met de Taaleis IKK Check kunnen kinderopvangorganisaties zich goed voorbereiden op de nieuwe eisen die in 2025 ingaan. Binnen een paar klikken krijgen organisaties inzicht in de taalvaardigheid van hun medewerkers en kunnen ze beoordelen of aanvullende stappen nodig zijn.

Bron: Kinderopvang Werkt!