Nieuwe VVE-handreiking helpt gemeenten bij subsidie en bekostiging

19 september 2024

Gemeenten krijgen vanaf nu extra hulp bij het beheren van subsidies voor voorschoolse educatie (VVE). Een nieuwe handreiking, ontwikkeld door Oberon, Sardes, de CED-Groep en verschillende brancheorganisaties in opdracht van de Rijksoverheid, biedt antwoorden op veelgestelde vragen. Denk aan vragen zoals: Hoe kan de subsidieregeling eenvoudiger worden gemaakt? Wat is een redelijke uurprijs? En welke kosten mogen worden vergoed?

Deze gids is ontworpen om gemeenten te ondersteunen bij het kiezen van het juiste bekostigingsmodel voor VVE en biedt inzicht in gerelateerde onderwerpen zoals de hoogte en opbouw van de subsidie. Hierbij wordt rekening gehouden met de wet- en regelgeving die vanaf begin 2024 geldt.

Veel vrijheid, maar ook complexiteit
Gemeenten hebben de taak om binnen hun beleid voor onderwijsachterstanden voldoende plaatsen voor voorschoolse educatie aan te bieden aan peuters die hiervoor in aanmerking komen. Hoewel ze hiervoor financiering ontvangen van het Rijk, hebben ze de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel daarvan aan VVE wordt besteed en op welke manier. Deze vrijheid biedt kansen, maar kan ook zorgen voor complexiteit bij het maken van keuzes.

Een praktische richtlijn
De situatie en uitdagingen kunnen per gemeente en kinderopvangorganisatie verschillen. De handreiking biedt daarom vooral algemene richtlijnen en adviezen. Voor specifieke vraagstukken kunnen gemeenten de gids raadplegen, maar maatwerk blijft nodig.

Download de handreiking hier.

Bron: VNG + Kinderopvangtotaal + Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang