Heerlen introduceert fietspremie om zelfstandig leerlingenvervoer te stimuleren

14 mei 2024

Een eenmalige vergoeding van € 500 voor de aanschaf van een nieuwe fiets én een vergoeding voor gefietste kilometers. Met deze regeling wil de gemeente Heerlen de zelfstandigheid van kinderen stimuleren.

De regeling, waarvoor voorwaarden gelden, is bedoeld voor kinderen die in Heerlen wonen en recht hebben op een vergoeding voor vervoer naar school. Momenteel maken 626 kinderen in Heerlen gebruik van leerlingenvervoer, variërend van een vergoeding voor eigen vervoer, openbaar vervoer tot taxivervoer.

Ouders kunnen voor het nieuwe schooljaar kiezen voor een nieuwe fiets en een vergoeding per kilometer. Als ze hiervoor kiezen, vervalt het recht op vergoeding voor ander vervoer, zoals openbaar vervoer of de auto van de ouders. Zelfs kinderen die normaal gesproken met de taxi naar school gaan vanwege een handicap, maar liever willen leren fietsen, kunnen deze regeling aanvragen.

Gezond en goed voor de ontwikkeling
Wethouder Arlette Vrusch legt uit: ‘Fietsen is gezond en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Met deze nieuwe regeling hopen wij gezinnen te stimuleren om te kiezen voor de fiets. Dit is een goed alternatief voor met name de groep kinderen die niet heel ver van school wonen en nu met het OV reizen of door de ouders met de auto worden gebracht. Het is belangrijk dat ook deze groep kinderen zoveel mogelijk fietst, voor zover dat kan. Ik hoop dat veel ouders daar gebruik van maken.’

Ouders kunnen zelf ook geld bijleggen voor de nieuwe fiets en de subsidie gebruiken voor een fiets naar keuze. De fiets moet worden gekocht bij een fysieke fietsenwinkel waar het kind de juiste fiets kan uitkiezen. De fietswinkels moeten voldoen aan de inkoopvoorwaarden van de gemeente.

Bron: Gemeente Heerlen