Nieuwe taxi praktijkexamens voor contractvervoer

14 mei 2024

Het taxi-praktijkexamen wordt vernieuwd, en vanaf de tweede helft van dit jaar zal het er anders uitzien. In plaats van zich vooral te richten op het rijden van reguliere taxiritten, zal het nieuwe examen meer aandacht besteden aan het vervoeren van mensen met contracten, zoals Wmo- of leerlingenvervoer.

Caroline Sopers van het CBR zegt dat het grootste deel van de taxibranche contractvervoer doet, zo'n 75%. Daarom wordt dit nu belangrijker in het examen. Het heeft even geduurd om het nieuwe examen op te zetten, maar ze zijn er trots op dat het gelukt is.

Gebruik van navigatie
Voorheen moesten kandidaten naar vijf verschillende locaties rijden zonder navigatie, maar nu is het de bedoeling dat ze juist navigatie gebruiken om naar een specifieke plek te rijden. Ook krijgen ze vragen over de mensen die gebruikmaken van contractvervoer, zoals leerlingen, ouderen of mensen met een beperking.

Wilbert Wijnne van opleider Taxiwerq vindt het vreemd dat dit aspect niet eerder in het examen zat, omdat de meeste chauffeurs uiteindelijk contractvervoer doen. Hij vindt het goed dat hier nu aandacht aan wordt besteed. Chauffeurs gebruiken al lang niet meer alleen een stratenboek, maar vooral navigatie. Daarom is het logisch dat kandidaten hierop worden getraind en ook beoordeeld tijdens het examen.

Betere aansluiting bij contractvervoer
Taxiwerq was betrokken bij de testfase van het nieuwe examen en de ervaringen waren positief. Kandidaten vinden het prettig dat ze van tevoren al een idee hebben van de mensen die ze gaan vervoeren. Het nieuwe examen sluit beter aan op verschillende vormen van contractvervoer en draagt bij aan een betere voorbereiding van de kandidaten op het echte werk. Het nieuwe taxi-praktijkexamen begint op 1 juli. Lees meer over de wijzigingen op de website van het CBR.

Bron: Taxipro + CBR