Efficiëntere samenwerking nodig in zorgvervoer

14 mei 2024

In sommige delen van ons land loopt het zorgvervoer vast door een combinatie van een tekort aan chauffeurs en een ingewikkeld web van contracten. Een beter en toegankelijker openbaar vervoer wordt gezien als een oplossing voor dit probleem, maar er liggen ook kansen voor gemeenten om kwetsbare inwoners beter te ondersteunen.

Dit is de kern van het gesprek dat plaatsvond tussen belangrijke spelers in het veld; Bertho Eckhardt van KNV, Lisette de Lijster de Raadt van VDVN en Deborah Lauria van Zorgbelang Nederland. Een interview met hen is gepubliceerd in Binnenlands Bestuur.

Uitdagingen in het zorgvervoer
Het zorgvervoer staat voor een aantal uitdagingen die dringend aandacht vereisen. Een van de meest prangende kwesties is het gebrek aan gekwalificeerde chauffeurs. Dit tekort zorgt voor vertragingen en frustraties bij mensen die afhankelijk zijn van dit vervoer om op hun bestemming te komen. Daarnaast wordt het probleem verergerd door een complex systeem van contracten, waardoor de efficiëntie van het vervoer in sommige regio's wordt belemmerd.

Rol van gemeenten
Betere coördinatie en samenwerking tussen gemeenten kunnen de sleutel kunnen zijn tot het aanpakken van deze problemen. Door meer samenhang in het aanbestedingsproces te brengen, kunnen gemeenten niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de kwaliteit en toegankelijkheid van het zorgvervoer vergroten. Dit vereist echter een proactieve benadering van alle betrokken partijen, met een focus op de behoeften van de gebruikers.

Lees het hele artikel in het magazine van Binnenlands Bestuur.

Bron: KNV + Binnenlands Bestuur