Kosteloos inzamelsysteem van plastic verpakkingen, drankkartons en glazen verpakkingsafval.

05 februari 2024

Omdat een gescheiden inzamelingsysteem vaak kosten met zich meebrengt, wordt op veel scholen verpakkingsafval niet gescheiden. Daar is nu verandering in gekomen. Via het loket van Afval Goed Geregeld kunnen scholen in Nederland zich aanmelden voor het kosteloze inzamelsysteem van plastic verpakkingen, drankkartons en glazen verpakkingsafval. Het inschrijfloket is altijd geopend. U kunt zich dus op elk moment inschrijven. Afval Goed Geregeld hanteert geen limiet aan de hoeveelheid organisaties/scholen die willen deelnemen aan dit initiatief.

Gescheiden inzameling op school

Leerlingen (en leerkrachten) kunnen hun plastic verpakkingen en drankenkartons scheiden. Het gaat bijvoorbeeld om pakjes schoolmelk en plastic verpakkingen van etenswaren die de kinderen meekrijgen van thuis. Het Afvalfonds zorgt ervoor dat het gescheiden afval bij de scholen wordt opgehaald en gerecycled. De kosten voor transport en alle stappen daarna, zoals de sortering en recycling, neemt het Afvalfonds voor haar rekening. Scholen kunnen ook gebruik maken van een educatief programma dat kinderen bewust maakt van (zwerf)afval en het belang van recycling.

www.aandeslagmetafval.nl

Scholen die kinderen bewust willen maken van (zwerf)afval en recycling kunnen op deze site gratis materiaal en volop inspiratie voor lessen in de klas en bso-activiteiten vinden. Gebruik de gratis interactieve lessen, doe-opdrachten, filmpjes en praktische werkbladen voor een korte les.

Geldt het inschrijfformulier voor mijn school?

Alle Nederlandse organisaties met verpakkingsafval dat lijkt op huishoudelijk verpakkingsafval (bestaande uit consumentenverpakkingen), komen in aanmerking voor deelname aan het kosteloze inzamelsysteem van gescheiden verpakkingsafval. Het maakt niet uit of u deze stroom op dit moment al scheidt of niet.

Het gaat hierbij dus om consumentenverpakkingen uit bijvoorbeeld uw (school)kantine van bijvoorbeeld werknemers of leerlingen. De minimale aangeboden hoeveelheid per lediging is 240 liter1 en moet van goede kwaliteit zijn. Dat wil zeggen dat er plastic verpakkingen en drankenkartons in zitten die schud-, schraap-, of schenkleeg zijn en geen ander afval.

Bron: Afvalgoedgeregeld.nl

1)

Dit is ongeveer gelijk aan 4 inzamelzakken of een minicontainer, ook bekend als ‘kliko’.