Noodmaatregelen in Den Haag om druk op leerlingenvervoer te verlichten

19 november 2023

Zoals op veel plekken, is het leerlingenvervoer sinds het begin van het nieuwe schooljaar een chaos in Den Haag. Kinderen arriveren te laat op school of thuis. In september heeft de gemeente hierover 945 klachten ontvangen. Om de druk op het leerlingenvervoer op korte termijn te verminderen, worden er meer taxi's ingezet en worden individuele ritten kleinschalig gecombineerd. Dit meldt het Zoetermeers Dagblad.

Volgens de gemeente moeten aan het begin van het schooljaar routes opnieuw worden gepland, worden gewijzigd en nieuwe aanmeldingen worden verwerkt. Hierdoor is de stiptheid van het leerlingenvervoer onder de maat, erkent wethouder Hilbert Bredemeijer. ‘Dit is niet hoe het hoort en is zeer onwenselijk, zeker omdat het om kwetsbare kinderen gaat. De gemeente en leerlingenvervoerder Noot nemen daarom gezamenlijk maatregelen.’

Inzet extra taxi’s
Er worden op korte termijn 10 tot 15 extra taxi's ingezet, afkomstig van onderaannemers. Deze onderaannemers krijgen tijdelijk uitstel van de zero-emissie-eis. Den Haag en Noot onderzoeken ook of het mogelijk is om individuele ritten te combineren tot kleinschalige gecombineerde ritten.

Adreswijzigingen als gevolg van verhuizingen of scheidingen waren de afgelopen weken al niet mogelijk, omdat dit leidt tot veranderingen in bestaande routes en grote druk op het leerlingenvervoer veroorzaakt. Bestaande routes kunnen nu worden geoptimaliseerd om dat te verbeteren.

Door: Nationale Onderwijsgids + Zoetermeers Dagblad