Problemen leerlingenvervoer houden aan bij aanvang nieuw schooljaar

14 september 2023

Vorig jaar stelde Oberon vast dat ongeveer 72.000 kinderen in het speciaal onderwijs afhankelijk zijn van leerlingenvervoer vanwege hun beperking. Dit vervoer is essentieel om de school te kunnen bereiken. Desondanks worden deze kinderen regelmatig vergeten of moeten zij lange omwegen maken – een probleem dat zich al jaren voordoet.

De stroeve start van het schooljaar is volgens Lobke Vlaming van Ouders en Onderwijs het gevolg van een overbelast systeem dat het hele jaar door aanhoudt. Hoewel er meer aandacht is besteed aan dit probleem door zowel de media als de Tweede Kamer, zijn er dit jaar toch weer misstanden opgetreden.

Reactie LBVSO

‘We hoopten dat de problemen na vorig jaar zouden afnemen’, zegt Inge Verdaasdonk van Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO). De organisatie ging ervan uit dat gemeenten dit jaar nauwkeuriger te werk zouden gaan om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos zou verlopen.

Desondanks hoort Verdaasdonk verhalen over kinderen die te lang onderweg zijn, busjes die niet verschijnen of helemaal niet geschikt zijn voor speciaal vervoer omdat er bijvoorbeeld geen rolstoel in past.

Reactie KNV

Hilbert Michel, woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), erkent dat er vaak problemen zijn aan het begin van het schooljaar. Volgens Michiel komt dit door contractwisselingen met de gemeenten en het wisselende aantal leerlingen dat gebruikmaakt van leerlingenvervoer. Dit zorgt ervoor dat vervoerders gedurende de zomerperiode veel gegevens moeten verwerken in een relatief korte tijd. Bovendien is er nog steeds een groot tekort aan chauffeurs.

Michel stelt dat er beleidsmatig aandacht wordt besteed aan de problemen binnen dit systeem, maar dat er nog geen oplossing is gevonden en dat een complex probleem is dat financiële middelen vergt.

‘Leerlingenvervoer weg bij gemeente’

Vlaming pleit voor meer structuur voor kinderen, met vaste chauffeurs en kortere reistijden. Daarnaast pleit zij ervoor dat hun reis begeleid wordt door een pedagogisch medewerker.

LBVSO gaat echter een stap verder en stelt voor om het leerlingenvervoer weg te halen bij de gemeente. Verdaasdonk: ‘We kijken elk jaar hoe we het systeem kunnen bijschaven. Als dit het resultaat is, dan moet je misschien concluderen dat het systeem niet werkt.’

Bron: Nationale Onderwijsgids