Leerlingenvervoer Leeuwarden vanaf augustus volledig elektrisch

31 januari 2023

Vanaf augustus 2023 rijden er in het Wmo-vervoer en leerlingenvervoer in Leeuwarden alleen nog maar volledig elektrische taxiauto’s- en (rolstoel)busjes rond. Dat is het gevolg van scherpere eisen aan duurzame voertuigen door de gemeente Leeuwarden.

Aanbieder Taxi Witteveen won de aanbesteding voor Wmo- en Leerlingenvervoer. Het vervoersbedrijf uit Lemmer krijgt een contract van vijf jaar, met een mogelijke verlenging tot acht jaar. Taxi Witteveen is tevens al de huidige vervoerder in Leeuwarden. Wethouder Hein Kuiken (Wmo en maatschappelijke opvang) laat weten te willen bijdragen aan de overstap naar schone en duurzame energiebronnen. Daarom werden de inschrijvers gestimuleerd om binnen de looptijd van het contract de voertuigen zo snel mogelijk verder te verduurzamen. Met succes.

Duurzaamheid belangrijke criteria
Tijdens de aanbesteding was duurzaamheid een van de belangrijkste beoordelingscriteria. Ook zaken als klantgerichtheid en stiptheid speelden een belangrijke rol. Daarbij heeft de gemeente ervaringen van gebruikers in de aanbesteding meegenomen, vertelt jeugdwethouder Nathalie Kamers. Klantgerichtheid en stiptheid zijn voor hen het meest belangrijk en waren daarom ook belangrijk in de beoordeling.

Vijf vervoersbedrijven waren tijdens deze aanbesteding in de race. Dat Taxi Witteveen als winnaar uit de bus kwam verheugt Ronald Lenters, operationeel directeur van Witteveen. Hij noemt het vervoeren van kwetsbare inwoners een taak die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. ‘Taxi Witteveen voert de overeenkomst uit met goed opgeleide ervaren chauffeurs. Door de ervaring die we in Leeuwarden hebben opgebouwd realiseren we ook in de spitstijden, wanneer veel van het vervoer plaatsvindt, een hoge stiptheid. Elke dag maken we een complexe logistieke puzzel om iedereen klantgericht en stipt te vervoeren.’

Leerlingenvervoer in Leeuwarden
Kinderen in de gemeente Leeuwarden kunnen in aanmerking komen voor het leerlingenvervoer als deze door een beperking niet met begeleiding naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school kan lopen, fietsen of met het openbaar vervoer kan reizen. Daarnaast is leerlingenvervoer bedoeld om ook kinderen met een beperking naar (speciaal) basis of (speciaal) voortgezet onderwijs te kunnen laten gaan.

Bron: Regio Online