IVN Natuureducatie: ‘Groene kinderopvang moet eigenlijk heel normaal zijn’

24 november 2022

Steeds meer ouders geven de voorkeur aan ‘groene kinderopvang’. Bij deze vorm van opvang staat buitenspelen in een gezonde natuurlijke omgeving voorop. IVN Natuureducatie vindt dat een groene, natuurrijke kinderopvang de norm moet worden: ‘Kinderen die veel buiten zijn bewegen meer, zijn gezonder en ontwikkelen zich op allerlei vlakken beter.’

IVN Natuureducatie stelt dat als we willen dat kinderen gezond opgroeien, in de politiek oog moet komen voor het investeren in groene buitenruimtes. Kinderen van nu spelen maar liefst zes keer minder buiten dan hun opa's en oma's, blijkt uit onderzoek. Daardoor is onder andere hun motoriek achteruit gegaan, net als de ogen als gevolg van het vele schermgebruik.

Ook in de winter naar buiten
In juni vierde de IVN de tiende editie van ModderDag. In totaal deden zo'n 160.000 kinderen van een paar duizend kinderopvanglocaties mee. Met het animo om naar buiten te gaan lijkt dus niets mis. Ook deze winter wordt er een campagne georganiseerd: Hartje Winter. Daarin stimuleert de IVN kinderdagverblijven en bso's om ook in de winter naar buiten te gaan.

Beter zorgen voor de natuur
Nu er op steeds meer plekken gebouwd wordt en de klimaatverandering en achteruitgang van de natuur steeds meer te merken is, is het volgens IVN extra belangrijk dat kinderen al p jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur: ‘Terwijl ze slootjespringen, in een boom klimmen of lekker door de bosjes struinen, ontdekken ze hoe mooi die natuur is en gaan ze er op latere leeftijd ook beter voor zorgen.’

Een voorbeeld van een voorloper op het gebied van natuurlijke kinderopvang is Schotland. Daar is het beleid dat kinderen 50% van de tijd, die ze op de opvang doorbrengen, buiten zijn.

Bron: Nationale Onderwijsgids