Westervoort koos voor opstapplaatsen leerlingenvervoer

04 oktober 2021

Leerlingen uit de gemeente Westervoort (Gelderland) worden sinds september niet meer thuis opgehaald door het leerlingenvervoer. Om bij het speciaal onderwijs te komen moeten zij zich in de ochtend melden bij een van de zeven opstapplaatsen in het dorp. Na schooltijd worden zij hier weer afgezet. Ouders uitten vorig schooljaar hun zorgen, maar de opstapplaatsen zijn er toch gekomen.

In juni dit jaar lieten de gemeenten Duiven en Westervoort weten dat kinderen die gebruikmaken van het leerlingenvervoer, na de zomer op centrale punten worden opgehaald. Voorwaarde was dat de opstapplekken toegankelijk zijn en zich maximaal twee kilometer van huis bevinden. In Duiven werd het besluit na zorgen van ouders teruggedraaid, maar in Westervoort vond het wel doorgang.

Een motie voor het schrappen van de opstapplaatsen van GroenLinks, D66 en de PvdA haalde de raad hier niet. In plaats daarvan zou gekeken worden welke kinderen gebruik zouden kunnen maken van de opstapplaatsen. Ook zou het eenvoudiger moeten worden om een beschikking aan te vragen voor het leerlingenvervoer.

Kostenbesparing van € 13.000

De Gelderlander schreef begin september dat er nu bijna honderd kinderen gebruikmaken van het leerlingenvervoer. Daar kwamen destijds nog steeds nieuwe aanmeldingen bij. De gemeente heeft bepaald dat daarvan veertig leerlingen gebruik moeten maken van de opstapplaatsen. Dit levert een kostenbesparing van € 13.000 op.

Aanvraagformulier

De gemeente kijkt aan de hand van een aanvraagformulier voor het leerlingenvervoer of een kind thuis opgehaald moet worden of gebruik kan maken van een opstapplaats. Daarbij is mogelijkheid voor ouders om persoonlijke omstandigheden toe te lichten. Een kind wordt thuis opgehaald als het echt niet anders kan.

Bron: Taxipro