Best biedt met 'reismaatjes’ een alternatief voor leerlingenvervoer

18 maart 2021

Naar aanleiding van de uitkomsten van een enquête onder ouders en verzorgers, wil de gemeente Best zogenoemde 'reismaatjes' gaan inzetten voor kinderen die vooralsnog gebruikmaken van het leerlingenvervoer. 'Zelfstandig reizen draagt bij aan de ontwikkeling van jongeren en aan het vergroten van de zelfstandigheid.'

Met ingang van schooljaar 2020-2021 zijn aangepaste regels voor het leerlingenvervoer van kracht en wil de gemeente het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer stimuleren.

Zelfstandig met openbaar vervoer
In het afgelopen jaar zijn al enkele leerlingen gestart met zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Ook geven ouders en verzorgers aan dat extra ondersteuning hierbij zeer welkom is. De gemeente komt daarom met de zogeheten 'reismaatjes': begeleiders die kinderen helpen bij het reizen in het openbaar vervoer (bus of trein), totdat zij dat zelfstandig kunnen.

Ook kan het volgens de gemeente een goede opmaat zijn naar zelfstandig reizen naar een vervolgopleiding. Best streeft ernaar in het tweede kwartaal van 2021 te beginnen met het aanbieden van de reismaatjes. Wel benadrukt zij dat het initiatief om van leerlingenvervoer over te stappen op zelfstandig reizen met het openbaar vervoer, altijd bij de ouders en de kinderen zelf ligt. De gemeente wil meedenken, maar niet opleggen.

Bron: Eindhovens Dagblad + Taxipro