‘Breng kwetsbaren met wmo-taxi naar vaccinatie-locatie’

14 januari 2021

Oudere en kwetsbare mensen die niet goed zelfstandig naar vaccinatielocaties tegen corona kunnen reizen, zouden met de wmo-taxi gebracht moeten worden. Daarvoor is geen wmo-vervoer indicatie nodig. De D66 in Hilversum stelt dat voor aan het college van b en w in de gemeente.

Na de zorgmedewerkers die op dit moment worden ingeënt, zijn ouderen en kwetsbaren aan de beurt. De D66 in Hilversum wil dat de gemeente gaat kijken of het mogelijk is om alle kwetsbaren en ouderen die behoefte hebben aan vervoer, per wmo-taxi naar de vaccinatielocatie te vervoeren.

“Gebruik van de wmo-taxi lijkt hierbij de meest voor de hand liggende oplossing voor een grote groep kwetsbare ouderen”, laat D66 weten in een artikel van Taxipro. De partij heeft vragen gesteld over het al dan niet in beeld zijn van deze groep en of het mogelijk is of mensen die geen wmo-indicatie hebben er wel een zouden kunnen krijgen. Het zou dan gaan om het éénmalig afzien van de vereiste wmo-taxivervoerspas.

Andere landen
Ook in Vlaanderen gaan taxi’s mogelijk ingezet worden in het vervoeren van mensen die gevaccineerd moeten worden. Daar bestaat echter geen contractvervoer zoals in Nederland, maar worden bedrijven aangesproken die zich normaliter met consumentenvervoer bezig houden. In andere landen worden ook taxibedrijven ingezet voor het vervoer naar vaccinatiecentra. Bijvoorbeeld in Berlijn, waar negentigplussers gebruik mogen maken van een door de stad betaalde taxibon.

Bron: Taxipro