Zorgen over gevolgen lockdown voor diverse vormen zorgvervoer

14 januari 2021

Het zorgvervoer was nog maar net enigszins hersteld van alle voorgaande coronamaatregelen toen de huidige harde lockdown zich aankondigde. Branchevereniging KNV Zorgvervoer en Taxi vreest voor de gevolgen.

KNV-directeur Hubert Andela noemt de nieuwste maatregelen een ‘pittig maar blijkbaar noodzakelijk besluit’ en vreest tegelijkertijd voor de gevolgen voor de diverse vormen van het zorgvervoer. Het leerlingenvervoer, dat in de maanden voor december herstelde naar bijna het oude niveau, hoeft een deel van de leerlingen niet te vervoeren (afgezien van de meest kwetsbare groepen), maar ook vervoerssoorten als de wmo-taxi en Valys kennen een periode van wisselend en zeker geen maximaal herstel.

Opnieuw afschalen
KNV Zorgvervoer en Taxi sprak half december al de verwachting uit dat een groot deel van het zorgvervoer opnieuw zal moeten worden afgeschaald. Dat wordt er met de verlenging van de lockdown niet beter op. Voor de consumentenmarkt en de zakelijke markt, die nog bijna helemaal geen herstel hebben gezien, is deze periode opnieuw somber.

Nu ziekenhuizen hun reguliere zorg verder afschalen, zal dat ook gevolgen hebben voor het ziekenvervoer. Bij uitstel van niet-spoedeisende onderzoeken en behandelingen van zieke rolstoelinzittenden en blinden en slechtzienden zal een deel van het wmo-vervoer weer wegvallen. KNV ziet echter geen reden om de sectorprotocollen voor dit vervoer aan te passen.

Financiële hulp
Wel wil de organisatie nadruk leggen op de noodzaak om uitgevallen contractvervoer toch (grotendeels) te betalen. Ook zullen zorgvervoerders het zonder financiële hulp niet redden om de periode te overbruggen tot het moment dat het zorgvervoer weer aantrekt. Doorbetaling van de vaste kosten van uitgevallen ritten blijft onverminderd van kracht.

Bron: Koninklijk Nederlands Vervoer + TaxiPro