Expertisecentrum Kinderopvang gaat zich richten op nieuwe thema’s

14 januari 2021

Het Expertisecentrum Kinderopvang gaat dit jaar aan de slag met de thema’s ‘Risicovol spel’, ‘Pedagogische kwaliteit in de complexiteit van een verticale groep’ en ‘Samenwerking met ouders’. Voor de drie ontwikkelteams zoekt het expertisecentrum deelnemers die hun kennis en ervaring willen inzetten.

Het Expertisecentrum Kinderopvang werkt aan het ontwikkelen en onderhouden van de kennisbasis voor pedagogisch professionals. Doel is om hier kennis te verzamelen waarmee pedagogisch professionals zich verder kunnen professionaliseren. Maar ook om handvatten te bieden: manieren om gebaseerd op wetenschappelijke inzichten een goede praktijk vorm te geven.

Onderwerpen pedagogische kwaliteit
Er is in totaal 340 keer gestemd op de lijst met onderwerpen op het gebied van pedagogische kwaliteit. De lijst werd samengesteld op basis van input van de ontwikkelteams van vorig jaar. De onderwerpen zijn gekozen door de kinderopvangsector zelf.

Deelnemers
Elk ontwikkelteam bestaat uit een onderzoeker en ongeveer zeven pedagogisch professionals die werken binnen een kinderopvangorganisatie. Denk aan pedagogen, pedagogisch coaches en beleidsmedewerkers. Het ontwikkelteam gaat per onderwerp aan het werk met verzamelen en analyseren van bestaande informatie en praktijkervaringen met betrekking tot de specifieke onderwerpen. De deelnemers voegen daar eigen ervaringen en kennis aan toe. De onderzoekers dragen wetenschappelijke informatie aan die in de databank komt.

Bijeenkomsten
De ontwikkelteams komen drie keer een dag bij elkaar om aan de slag te gaan met het uitgekozen onderwerp. Daaronder valt het analyseren van relevantie wetenschappelijke artikelen en al bestaande praktijkvoorbeelden, inbreng van praktijkervaringen en gesprek over de wenselijke gezamenlijke basiskennis binnen de kinderopvang.

Aanmelden via deze link

Bron: Expertisecentrum Kinderopvang