Onderwijsrecht
Binnen dit thema Onderwijsrecht vind je de artikelen die eerder verschenen zijn in het Nederlands Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid.
Het NTOR stelt zich ten doel op wetenschappelijk verantwoorde wijze aandacht te schenken aan de ontwikkelingen op het terrein van onderwijsrecht en onderwijsbeleid.
Nog geen abonnement?
Nieuws over Onderwijsrecht
Politiegegevens delen met ketenpartners? Met dit modelbesluit weet je precies wat mag
Leerplicht en RMC
Onderwijsrecht
05 november 2024
Bron: Ingrado Op verzoek van meerdere leden heeft Ingrado een modelbesluit laten ontwikkelen waarmee leerplicht ook gegevens die onder de Wet politiegegevens vallen, kan delen met partijen waarmee zij samenwerkt. Politiegegevens mogen niet zomaar met samenwerkingspartners gedeeld worden. Maar het…
Verslechterde toegang tot onderwijs voor leerlingen en studenten zonder auto
Onderwijsrecht
30 september 2024
Bron: Nationale OnderwijsgidsIn Nederland wordt de bereikbaarheid van onderwijsinstellingen steeds problematischer voor studenten zonder auto. Dit komt door de verslechterde dienstverlening van het openbaar vervoer, blijkt uit recent onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Deze…
Wetsvoorstel ‘Van school naar duurzaam werk’ wordt uitgesteld
Onderwijsrecht
18 september 2024
Bron: Ingrado Het wetsvoorstel ‘Van school naar duurzaam werk’ is, nu het advies van de Raad van State is verwerkt, gereed om aan te bieden aan de Tweede Kamer. Helaas laat verzending nog even op zich wachten. Dat geldt ook voor de consultatie/toetsing van het onderliggende besluit en de…
Kabinet komt met vergoeding reiskosten praktijkonderwijs
Leerplicht en RMC
Onderwijsrecht
18 september 2024
Bron: IngradoLeerlingen in het praktijkonderwijs krijgen binnenkort een ov-vergoeding als ze stage lopen. Dat heeft staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) de Tweede Kamer laten weten in een debat. Hoewel een structurele regeling hiervoor pas in 2026 zou ingaan, trekt het kabinet nu…
Staatssecretaris in hoger beroep in rechtszaak over onvoldoende bekostiging 2022
Onderwijsrecht
12 augustus 2024
Bron: PO-raadHet ministerie van OCW gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. De rechtbank heeft op 21 juni het beroep van 222 schoolorganisaties gegrond verklaard. Zij zijn onderwijsbekostiging misgelopen in de overgangsperiode voorafgaand aan de vereenvoudiging…
Wet seksuele misdrijven is van kracht
Bestuur en Management
Onderwijsrecht
07 augustus 2024
Bron: Inspectie van het Onderwijs Per 1 juli 2024 geldt de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Hiermee zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Ook in het onderwijs kunnen jongeren te maken krijgen met seksuele misdrijven. In dit…