Problemen met leerlingenvervoer in kaart gebracht

13 november 2024

Gemeenten moeten meer doen om de problemen rondom leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs op te lossen. Staatssecretaris Paul van het ministerie van Onderwijs heeft dit aangegeven in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze oproep volgt op een flitspeiling uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Oberon, waarin ervaringen met het vervoer van leerlingen in het gespecialiseerd onderwijs zijn onderzocht.

De resultaten laten zien dat leerlingen regelmatig te laat op school komen door vertragingen in het taxivervoer, wat negatieve gevolgen heeft voor hun schoolprestaties.

Veel leerlingen maken gebruik van taxivervoer Meer dan de helft van de leerlingen op de 263 onderzochte scholen in het gespecialiseerd onderwijs is afhankelijk van taxivervoer, zoals busjes of taxi’s, om naar school te komen. Wekelijks komt 18% van deze leerlingen door vertraging te laat op school. Voor 12% van de kinderen heeft dit invloed op hun schoolprestaties, waardoor zij leerachterstanden oplopen of moeite hebben om goed mee te komen in de les.

Meer bewustzijn en gerichte acties
Noodzaak voor verbeteringen De staatssecretaris benadrukt dat de onderzoeksresultaten aantonen dat extra inspanningen nodig zijn. Gemeenten moeten alles op alles zetten om het leerlingenvervoer te verbeteren. De VNG liet afgelopen september echter weten al bezig te zijn met het ondersteunen van gemeenten. Samen met landelijke partijen zijn een nieuwe modelverordening, handreikingen en webinars ontwikkeld. Deze maatregelen hebben binnen gemeenten gezorgd voor meer bewustzijn en gerichte acties.

Realistische verwachtingen
Structurele problemen vragen om realistische verwachtingen De VNG erkent dat er nog steeds knelpunten zijn in het leerlingenvervoer. Het landelijke tekort aan chauffeurs en de vaak grote afstanden die kinderen moeten overbruggen om naar een geschikte school te gaan, vormen grote uitdagingen. De VNG blijft werken aan oplossingen voor deze problemen, maar vraagt ook om realistische verwachtingen van alle betrokken partijen. Verbeteringen vragen tijd en geduld.

Blijvende aandacht gemeenten
Al jaren klachten over leerlingenvervoer Het leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs is al jaren een punt van discussie tussen gemeenten en het ministerie van Onderwijs. In 2017 sloeg belangenvereniging Ieder(In) alarm vanwege de vele klachten over het vervoer. Ook Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer ontving destijds veel vragen en klachten en stelde tien uitgangspunten op die gemeenten kunnen helpen bij het verbeteren van het vervoer. De huidige peiling onderstreept volgens de staatssecretaris de noodzaak om deze verbeteringen blijvend onder de aandacht te brengen.

Bron: Gemeente.nu