Officieel: LWT-kaart nu zes maanden geldig

16 mei 2023

Sinds maart 2023 is de leer-werktraject-kaart (LWT) in plaats van de gebruikelijke vier maanden, voor zes maanden geldig. Met de handtekening van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) is de verlenging van de geldigheidsduur van de LWT een feit. Dat melden Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Taxiwerq.

Met het leer-werktraject (LWT) kan een aspirant-chauffeur zonder in het bezit te zijn van een vakdiploma chauffeurskaart, toch praktijkervaring opdoen door contractvervoer te verrichten. Sinds 1 maart mag iemand er zes maanden – in plaats van 4 maanden - over doen om het chauffeursdiploma CCV-T te behalen.

Capaciteitsprobleem bij CBR
Bij het CBR is er mede door corona een capaciteitsprobleem. Volgens KNV en Taxiwerq konden aspirant-chauffeurs geen examen of herexamen doen voor het verlopen van de LWT. Daardoor kregen taxibedrijven die al te maken hadden met tekorten, ook te maken met uitval van deze werknemers. Dit probleem werd in eerste instantie opgelost met de Niet-Handhavenbrief, waarmee betrokken bestuurders konden doorrijden na het verlopen van de LWT. Dit was echter een tijdelijke oplossing en werd uiteindelijk niet voor een derde keer verlengd.

Gezamenlijke lobby
De Niet-Handhavenbrief was volgens KNV en Taxiwerq in eerste instantie een prima tussentijdse oplossing. Maar voor een meer structurele oplossing hebben KNV, diverse taxibedrijven en Taxiwerq, als landelijk opererend opleider en payrollbedrijf, een lobby gevoerd richting het CBR en het ministerie van I&W. Zo kwam de verlenging van de LWT-kaart in zicht.

Bron: Taxipro