Kinderopvangmedewerkers: nog langer extra ongediplomeerden inzetten is slecht idee

18 maart 2024

Kinderopvangmedewerkers zijn nog steeds tegen het verlengen van de maatregel om extra ongediplomeerde medewerkers in te zetten, zo blijkt uit een recente peiling van FNV Zorg & Welzijn onder 544 kinderopvangmedewerkers. De peiling werd ingevuld door zowel FNV-leden als niet-leden.

Deze maatregel, waarbij elke medewerker vergezeld wordt door een collega in opleiding, wordt door 65% van de medewerkers als negatief ervaren. Dit vanwege de toenemende werkdruk en verminderde kwaliteit van de dienstverlening. Slechts 16% staat achter verlenging van deze maatregel, vooral omdat zij liever een vaste medewerker in opleiding hebben dan dagelijks een nieuwe invalkracht.

Tweede verlenging voor tijdelijke maatregel

Deze maatregel, oorspronkelijk ingevoerd in 2021 om personeelstekorten in de kinderopvang aan te pakken, wordt nu voor de tweede keer verlengd. Deddy Dorenbos, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn zegt bang te zijn dat deze tijdelijke maatregel geleidelijk als normaal wordt beschouwd, terwijl het niet normaal zou moeten zijn dat een gediplomeerde medewerker vervangen wordt door een medewerker in opleiding.

Veel kinderopvangmedewerkers zijn ook bezorgd dat de verlenging van deze maatregel te veel van de beroepskrachten in opleiding vraagt, wat het imago van de professionaliteit schaadt en de kwaliteit van hun leerproces belemmert. Dorenbos benadrukt ook de noodzaak om de effectiviteit van deze maatregel, die al enkele jaren loopt, grondig te evalueren om te bepalen in hoeverre deze het personeelstekort daadwerkelijk verlicht.

Weinig vertrouwen onder kinderopvangmedewerkers

Ondanks een aanvullende voorwaarde van demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) voor het opstellen van begeleidingsplannen voor medewerkers in opleiding, tonen kinderopvangmedewerkers weinig vertrouwen. Minder dan 12% van de respondenten staat positief tegenover dit voorstel, uit vrees dat het in de praktijk niet effectief zal zijn.

Bron: FNV