Wetsvoorstel verhoogde kwaliteitseisen gastouderopvang naar Tweede Kamer

18 maart 2024

Om de consistente kwaliteit van gastouderopvang te waarborgen, streeft de regering naar extra kwaliteitseisen. Het wetsvoorstel, dat afgelopen maand naar de Tweede Kamer is gestuurd, markeert een eerste stap om de kwaliteit van gastouderopvang te verbeteren.

Belangrijke aspecten van dit voorstel gaan over het wettelijk vastleggen van vier pedagogische basisdoelen, een verplichting voor gastouders om continu te werken aan de ontwikkeling van kinderen, en jaarlijkse coaching voor alle gastouders.

Ongeveer één op de vijf gastouders scoort momenteel laag op pedagogische kwaliteit, zoals blijkt uit de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang. Dit betekent dat kinderen in mindere mate gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. Om dit aan te pakken, worden er aanvullende kwaliteitseisen voorgesteld, inclusief een verhoging van de maximum uurprijs voor gastouderopvang in 2025 met € 0,21, om gastouders te ondersteunen bij het voldoen aan deze maatregelen.

Verschillen kwaliteit gastoudersopvang

Minister Van Gennip benadrukt het belang van het vertrouwen van ouders in de kwaliteit van kinderopvang. Hoewel Nederland over het algemeen een hoge standaard van kinderopvang kent, erkent de minister dat er binnen de gastouderopvang nog te veel verschillen bestaan. Dit initiatief is bedoeld om deze verschillen aan te pakken en ervoor te zorgen dat alle kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

In het wetsvoorstel voor gastouders worden vier pedagogische basisdoelen opgenomen die nu al gelden voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Het gaat om het bieden van emotionele veiligheid voor het kind, het bevorderen van persoonlijke en sociale kwaliteiten en het overbrengen van normen en waarden.

Maximumaantal gastouderbureaus

Naast het wettelijk vastleggen van deze pedagogische basisdoelen, introduceert het wetsvoorstel ook een maximum van twee gastouderbureaus waarbij een gastouder zich kan aansluiten, en stelt het de verplichting in voor gastouders om pedagogische coaching te ontvangen van een beleidsmedewerker. Deze maatregelen zijn vergelijkbaar met bestaande eisen voor dagopvang en buitenschoolse opvang.

Verdere details en vereisten zullen worden uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur, die binnenkort online zal worden gepubliceerd voor internetconsultatie. Dit omvat onder meer het opstellen van een pedagogisch werkplan door gastouders en het regelen van een achterwacht in geval van calamiteiten, die binnen 15 minuten ter plaatse kan zijn.

Mogelijk overgangstermijn

Om gastouderbureaus en gastouders te ondersteunen bij de implementatie van deze maatregelen, overweegt minister Van Gennip een overgangstermijn. Bovendien zal de verhoging van de maximum uurprijs voor gastouderopvang in 2025 ouders helpen bij het ontvangen van een hogere kinderopvangtoeslag.

Bron: Rijksoverheid + Kinderopvangtotaal