Wijzigingen in regelgeving kinderopvang en BSO

18 maart 2024

Vanaf 1 juli 2024 zullen er aanpassingen plaatsvinden in de regelgeving van zowel de kinderdagopvang als de buitenschoolse opvang (BSO). Een van de opmerkelijke veranderingen betreft het vaste-gezichtencriterium voor kinderdagopvang en de beroepskracht-kindratio (BKR) voor BSO.

Het vaste-gezichtencriterium in de kinderdagopvang, bedoeld om kinderen een gevoel van emotionele veiligheid te bieden, wordt aangepast. Dit betekent dat er altijd minstens één vaste medewerker aanwezig moet zijn voor elk kind op de opvang. Deze vertrouwde gezichten zijn van cruciaal belang voor de stabiliteit en geruststelling van de kinderen.

Beroepskrachten-in-opleiding

Vanaf 1 juli 2024 zullen beroepskrachten-in-opleiding ook worden meegeteld als vaste gezichten, wat voorheen niet het geval was. Hoewel deze versoepeling de planning van roosters kan vergemakkelijken, zullen er wel specifieke voorwaarden worden gesteld om ervoor te zorgen dat de werkdruk van medewerkers niet verder toeneemt en dat de kwaliteit van de kinderopvang gewaarborgd blijft.

Meer flexibiliteit in BSO

Op het gebied van buitenschoolse opvang, zal de BKR vanaf dezelfde datum worden berekend op locatieniveau, in plaats van op groepsniveau. Deze verandering betekent dat het aantal medewerkers dat nodig is voor een bepaalde locatie wordt bepaald op basis van het totale aantal kinderen op die locatie. Hierdoor wordt meer flexibiliteit geboden bij het indelen van kinderen in groepen die het beste aansluiten bij hun individuele behoeften en ontwikkeling.

Anders-gekwalificeerde beroepskrachten

Een andere verandering voor de BSO is dat anders-gekwalificeerde beroepskrachten, zoals die met expertise in sport, techniek, cultuur en muziek, nu ook formatief kunnen worden ingezet. Dit biedt kinderopvangorganisaties de mogelijkheid om hun aanbod van activiteiten te diversifiëren en de brede ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Het kan ook de werkdruk voor medewerkers verlichten en helpen bij het invullen van vacatures.

Specifieke voorwaarden later dit jaar

Voor zowel de wijzigingen in de kinderdagopvang als de BSO zullen specifieke voorwaarden worden gesteld om ervoor te zorgen dat de werkdruk van medewerkers niet onredelijk hoog wordt en dat de kwaliteit van de kinderopvang gehandhaafd blijft. Deze voorwaarden zullen later in het jaar nader worden toegelicht.

Bron: Kinderopvangtotaal + Rijksoverheid