Doelgroepenvervoer kruipt uit dal maar is er nog niet

15 juli 2020

Met de laatste versoepelingen van de coronamaatregelen sinds 1 juli zijn er voorzichtig verbeteringen te zien in het taxivervoer, waaronder het doelgroepenvervoer. Dat blijkt uit de grafieken van Censys BV uit Eindhoven. Grafieken laten dagelijks zien wat er gebeurt in de sector en welke vervoersstromen er op gang komen.

Bij veel taxibedrijven stijgt het aantal ritten naar 50 tot 60 procent van de aantallen van voor de coronacrisis. Vooral het ouderenvervoer laat een voorzichtige stijging zien. Maar de sector is er nog niet. Vooral vergeleken met de opstapmarkt of het luchthavenvervoer blijft het aantal ritten nog achter. Met name in de grote steden komt het taxivervoer langzaam op gang. Amsterdam mist duidelijk de komst van de toeristen. Maar ook in andere grootsteden rijden aanzienlijk minder voertuigen.

De terugval in inkosten heeft nog steeds directe gevolgen voor de solvabiliteit en daarmee voor de continuïteit van de vervoerders in de toekomst. Faillissementen liggen nog steeds op de loer. De VNG heeft richtlijnen opgesteld om vervoerders tegemoet te komen. Meerkosten die direct voortvloeien uit de coronamaatregelen van het kabinet en het volgen van de RIVM-maatregelen, worden door het Rijk worden vergoed. Dit geldt ook voor vervoer op grond van de Wmo en Jeugdwet. Het Rijk zal gemeenten tot eind 2020 compenseren voor de meerkosten die zij aan hun aanbieders betalen.

Bron: Pitane Mobility diensten + VNG