Amsterdamse zorgverleners in coronatijd naar werk met AOV

14 mei 2020

Mensen die werken bij zorginstellingen in de regio Amsterdam, mogen voortaan gebruikmaken van het zogeheten aanvullend openbaar vervoer (AOV). Daarmee gaat de gemeente in op een voorstel van bedrijven die het aanvullende vervoer aanbieden. Het gaat om vervoer van huis naar werk en andersom.

De gemeente Amsterdam stemde eind april in met een voorstel van RMC en Transvision, de bedrijven die het AOV verzorgen. De regeling is bedoeld voor zorgpersoneel dat werkt in de coronabestrijding en in Amsterdam of directe omgeving woont. Zij mogen bij hun woon-werkverkeer gebruikmaken van het AOV.

Goede tussenoplossing

Normaal gesproken is dit aanvullend openbaar vervoer bedoeld voor ouderen en mensen met een beperking, bijvoorbeeld voor bezoek aan vrienden en familie. Nu dit soort bezoekjes door de coronamaatregelen vrijwel stilliggen, kan het AOV tegemoet komen aan het zorgpersoneel dat zelf al minder met het 'normale' openbaar vervoer reist.

RIVM richtlijnen

Maar de uitvoering is niet vrijblijvend. Ook bij het AOV geldt dat er moet worden voldaan aan de RIVM-richtlijnen. Gecombineerde ritten met meerdere personen zijn dus verboden, de voertuigen zijn voorzien van een glazen wand en de passagiers zitten op 1,5 meter afstand van de chauffeur.

Het speciale vervoer kan door zorginstellingen worden aangevraagd via de Sigra, het samenwerkingsverband van zorginstellingen in de regio Amsterdam. Zorgpersoneel mag kosteloos gebruikmaken van het vervoer.

Bron: Het Parool