Handreiking voor samenwerking kinderopvang en onderwijs

12 maart 2020

Op veel plekken willen kinderopvang en onderwijs meer samenwerken. Maar hoe ga je verder na het ontwikkelen van een visie? Het 'format voor samenwerkingsovereenkomsten tussen onderwijs en kinderopvang' van de regiegroep Kindcentra 2020 geeft antwoord.

Een van de randvoorwaarden van het vormen van kindcentra (IKC's) is dat opvang en onderwijs gelijkwaardige partners zijn die er samen voor kiezen op een evenwichtige manier samen te werken binnen een kindcentrum. De handreiking biedt tal van voorbeelden uit de praktijk voor het formeel vormgeven van de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang. Ook bevat het een format voor een samenwerkingsovereenkomst.

Expertise

Om ervoor te zorgen dat zowel de expertise van de kinderopvang als die van het onderwijs tot zijn recht komt, zijn een aantal uitgangspunten beschreven voor de vorming van een IKC. Zo moet er sprake zijn van keuzevrijheid voor kinderopvang- en onderwijsorganisaties om al dan niet te kiezen voor samenwerking binnen een kindcentrum en moet het kindcentrum een optionele voorziening zijn die een toevoeging is op bestaande voorzieningen (ouders moeten ook kunnen kiezen voor dagopvang of bso van buiten het kindcentrum).

Handreiking

De handreiking richt zich als hulpmiddel op afspraken die primair onderwijs en kinderopvang samen willen maken. Afspraken kunnen op verschillende momenten en op meerdere niveaus worden vastgelegd, waaronder een intentieverklaring, een samenwerkingsovereenkomst en reglementen op zowel bestuurlijk niveau als op kindcentrum niveau.

Samenwerkingsovereenkomst

Het format samenwerkingsovereenkomst bevat 16 onderwerpen die van belang zijn bij het aangaan van een formele samenwerkingsovereenkomst. Denk aan welke partijen betrokken zijn, de considerans, de reikwijdte van de overeenkomst, bestuur en organisatie, middelen, huisvesting, personeel, communicatie, informeren, aansprakelijkheid, looptijd, geschillen, slotbepalingen, ondertekening, medezeggenschap en privacy.

Ook kan men het format zelf aanvullen met voorbeelden en suggesties uit de praktijk.

Bron: Kinderopvangtotaal