Amstelveen onderzoekt aanvulling op wmo-vervoer met vrijwilligers

16 januari 2020

Het college van b en w in Amstelveen wil het vervoer van ouderen en mindervaliden mogelijk beleggen bij vrijwilligers. Dit in aanvulling op het bestaande doelgroepenvervoer en het openbaar vervoer. Het college gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden.

Soortgelijke initiatieven bestaan al in steden als Haarlem, Groningen, Alkmaar en Amsterdam. Het CDA in Amstelveen spreekt op zijn Facebook-pagina van ‘een bewezen oplossing tegen vereenzaming’ van ouderen en mindervaliden. Met Sociaal Mobiel Vervoer worden korte ritjes gemaakt in elektrische voertuigen (niet harder dan 45 kilometer per uur), bestuurd door vrijwillige chauffeurs. Het gaat dan om ritjes naar de supermarkt, kapper, huisarts en activiteiten.

Geen concurrent

De motie om vrijwilligers in te zetten werd ingediend door het CDA en zeven andere partijen. Zij stellen dat Sociaal Mobiel Vervoer niet bedoeld is als concurrent van de wmo-taxi, het OV, de reguliere taxi of andere bestaande vervoersvormen. Zij benadrukken: ‘Het kan worden gezien als aanvullend doelgroepenvervoer in het kader van fijnmazig OV.’ Juist voor bovengenoemde korte ritjes is wmo-vervoer vaak langer onderweg en de haltes van openbaar vervoer zijn vaak verder weg of lastig te bereiken.

50.000 euro

De gemeenteraad heeft de motie unaniem aangenomen. Het college gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om Sociaal Mobiel Vervoer in Amstelveen te realiseren. Denk aan een plan van aanpak en de vorm die de organisatie moet krijgen. De insteek is dat er 50.000 euro wordt vrijgemaakt voor het plan. Tegen het einde van de eerste helft van 2020 moet er een plan van aanpak aan de gemeente worden voorgelegd.

Bron: Taxipro