PvdA stelt vragen over aanhoudende problemen Kidsplus

12 november 2019

De PvdA vindt dat staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) de bevoegdheid moet krijgen om kinderopvangorganisaties die structureel slecht presteren, te sluiten. De partij vindt dit, na aanhoudende (soms ernstige) tekortkomingen bij verschillende locaties van kinderopvangorganisatie Kidsplus, hoognodig.

De PvdA heeft kamervragen gesteld naar aanleiding van een publicatie over aanhoudende problemen bij Kidsplus in de Stentor. Bij ruim de helft van de in totaal 25 locaties van deze kinderopvangorganisatie uit Apeldoorn constateerde de GGD de afgelopen jaren tekortkomingen.

Misstanden

De GGD constateerde in de afgelopen vier maanden onder andere de volgende misstanden: op verschillende locaties staan te weinig pm’er op een groep. Soms waren er geen vaste groepen, waardoor kinderen steeds in andere groepen met andere pm’ers werden ingedeeld. Op een kinderdagverblijf in Veenendaal waren geen maatregelen genomen om het risico op vallen uit een hoog bedje te verkleinen en in Nieuwegein werden kinderen op een andere locatie opgevangen dan met de ouders was afgesproken, meldt de Stentor.

Verscherpt toezicht

Kidsplus kinderdagverblijven in Veenendaal, Nieuwegein en Houten staan onder verscherpt toezicht. Een locatie in Bilthoven werd eerder dit jaar per direct gesloten, nadat de gemeente de kwaliteit van de kinderopvang niet meer kon waarborgen. Het inspectierapport sprak over de kinderopvang met ‘onveilig, vies en ongezond’.

Wettelijk niet sluiten

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk vindt het ‘bizar’ dat Kidsplus de opvang nog steeds niet goed geregeld heeft. De PvdA wil dat de staatssecretaris de bevoegdheid krijgt om kinderopvangorganisaties die structureel slecht presteren, te sluiten. Dat kan nu niet binnen de wet. Ook BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma sprak zich uit in de Stentor: ‘Genoeg is genoeg, deze beunhaas moet uit de markt worden gehaald’.

Bron: Kinderopvangtotaal + de Stentor