'Extra begeleiding van peuters op kinderdagverblijf bespaart geld'

12 november 2019

Kinderdagverblijven hebben het moeilijk met peuters die extra begeleiding nodig hebben. Met meer aandacht kunnen deze kinderen beter meekomen en hoeven ze niet naar een medische dagopvang, maar veel kinderopvangorganisaties hebben geen extra middelen.

Het Algemeen Dagblad wijst op een onderzoek naar zo'n 120 opvanglocaties waaruit zou blijken dat extra zorg nodig is voor 24 procent van de kinderen in de kinderopvang en 37 procent van de kinderen in de peutergroepen. Een klein deel van de peuters heeft gedragsproblemen, maar het gaat vooral om taalondersteuning. Ook zitten er kinderen in de reguliere opvang met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

'Oppascentrale'

Gjalt Jellesma van ouderorganisatie BOiNK vindt het 'zeer kwalijk' dat er weinig aandacht is voor speciale zorg op kinderdagverblijven. "Kinderopvang lijkt een soort oppascentrale, maar in werkelijkheid ontwikkelen kinderen zich daar," zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Jellesma is het beter om kinderen met gedragsproblemen op jonge leeftijd binnen de reguliere opvang te houden en al in een vroeg stadium na te gaan wat zij precies nodig hebben. 'Zo worden ze erop voorbereid op school ook goed te kunnen functioneren. '

Goedkoper

Volgens Jellesma valt er bovendien geld te besparen wanneer er in een eerder stadium binnen de reguliere opvang extra aandacht is in plaats van opvangen in een aparte opvang. Zo zou het aanpakken van gedrag van kinderen op latere leeftijd zes keer zo duur zijn. Daarnaast vallen vervoerskosten weg wanneer peuters tegelijkertijd met broertjes en zusjes worden weggebracht, stelt hij.

Medische dagopvang

Het is wettelijk bepaald dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk naar het regulier onderwijs gaan. Jellesma vindt het opmerkelijk dat er vanaf vier jaar dus wel geld en tijd wordt gestoken in voorzieningen voor kinderen die extra zorg nodig hebben, maar in de dagopvang niet. In sommige gemeenten worden kinderen wel extra begeleid binnen het kinderdagverblijf, maar lang niet overal. Hoewel sommige organisaties goed improviseren, is het van belang dat er goed beleid komt. Daar hoort ook meer geld bij voor speciale begeleiders op de groepen en extra ruimte voor onderzoek naar de behoefte aan zorg, stelt Jellesma.

Bron: NOS en Algemeen Dagblad