'Nieuw mazelenonderzoek pleit voor vaccinatie'

12 november 2019

Inenten tegen mazelen lijkt niet alleen tegen mazelen te beschermen, maar ook tegen andere infectieziektes. Dat stelt professor Colin Russel van Amsterdam UMC op basis van een onderzoek aan het Amsterdam UMC en het Wellcome Sanger Institute in Cambridge. Ondanks een advies van de Commissie vaccinatie en kinderopvang is er nog geen sprake van een vaccinatieplicht voor kinderen die naar de kinderopvang gaan.

Uit dat onderzoek blijkt dat kinderen niet alleen ziek worden van mazelen, het virus richt ook blijvende schade aan in het afweersysteem. Hierdoor is de kans op andere ziekten groter. Professor Colin Russel vindt de resultaten van het onderzoek een nieuw krachtig pleidooi voor het vaccineren van kinderen tegen mazelen.

Geheugencellen gewist

De onderzoekers namen bloed af bij kinderen in de zogenoemde Bible Belt, waar veel ouders hun kinderen uit geloofsovertuiging niet laten vaccineren. De onderzoekers namen twee keer bloed af bij de kinderen, een keer voor ze mazelen kregen en veertig tot vijftig dagen nadat ze genezen waren. Conclusie: het mazelenvirus wist de geheugencellen van het afweersysteem. Naast dat geheugencellen onthouden welke ziekte het kind heeft gehad, slaan deze cellen ook op hoe het lichaam de ziekmaker kan bestrijden. Doordat dit door het mazelenvirus teniet wordt gedaan, zijn kinderen ook vatbaarder voor andere ziekten.

Bescherming immuniteit

Een bijzondere bevinding, stelt Russel. Hoewel de meeste kinderen in staat zijn hun immuunsysteem in korte tijd weer op orde te krijgen, lukt dat in tien procent van de gevallen niet. Het duurt drie tot vijf jaar tot het immuunsysteem van deze kinderen weer hersteld is en al die tijd zijn zij vatbaarder voor ziekten. Volgens Russel onderschrijft dit onderzoek het belang van vaccinaties. ‘De vaccinatie beschermt je dus niet alleen tegen mazelen, maar beschermt ook je immuniteit.’

Voorlichting en communicatie

Vanaf 14 maanden worden kinderen in Nederland ingeënt tegen mazelen. De vaccinatiegraad is de afgelopen jaren gedaald, in sommige gebieden tot onder de 95 procent die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie nodig is om groepsimmuniteit te garanderen. In Den Haag en Leiden raakten dit jaar kinderen besmet met het mazelenvirus. Het kabinet richt zich nu op verhoging van de vaccinatiegraad binnen en buiten de kinderopvang, met voorlichting en communicatie over het belang van het vaccineren van kinderen.

Bron: Kinderopvangtotaal