De Reiskoffer als alternatief voor leerlingenvervoer speciaal onderwijs

12 november 2019

Gemiddeld kost het taxivervoer voor leerlingen in het speciaal onderwijs een gemeente jaarlijks 3.000 euro per kind. Om de kosten op leerlingenvervoer te drukken maken inmiddels zestien gemeenten gebruik van De Reiskoffer.

De gemeente Arnhem lanceerde in 2015 De Reiskoffer, een pilot waaraan onder andere de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen meededen. Het project had als doel te onderzoeken in hoeverre apps en vrijwilligers mensen die moeite hebben met zelfstandig reizen, kunnen helpen. Onder de deelnemers waren onder meer leerlingen uit het speciaal onderwijs. Zij krijgen een hulpmiddel aangeboden die hen kan helpen om alleen te reizen met het openbaar vervoer. Dit zou hun zelfredzaamheid vergroten.

Drie hulpmiddelen

Voor project De Reiskoffer werden drie hulpmiddelen ontwikkeld. Ten eerste de GoOV-app met callcenter: een app voor de smartphone, die de reiziger van deur tot deur begeleidt met actuele ov-informatie. Ten tweede de GPS-tracker Buzz Buddy, waarbij ouders en begeleiders de route van de reiziger kunnen volgen. Bij beide middelen kan de reiziger een hulplijn inschakelen. Tenslotte krijgt de reiziger met 'Samen Reizen Met..' een persoonlijke reisassistent ter begeleiding.

Inmiddels kunnen leerlingen van het speciaal onderwijs in zestien verschillende gemeenten gebruik maken van De Reiskoffer, waarvan twaalf in de provincie Gelderland.

Bron: De Gelderlander