Vernieuwde Stint mogelijk over een maand de weg op

11 september 2019

De afgelopen maanden is gewerkt aan de aanpassingen voor de nieuwe Stint. De RDW, de vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer die de registratie van motorvoertuigen verzorgt, is bezig met de laatste keuringen. Als de RDW een goedkeuring geeft, mag het voertuig naar verwachting over een maand de weg op.

De Tweede Kamer ging dit voorjaar akkoord met aanpassingen voor de Stint, waardoor deze weer de weg op mag. Aanpassingen aan de vernieuwde elektrische bolderkar zijn onder meer gordels en een rolkooi. Ook is de besturingsconsole vernieuwd. Het was de bedoeling om de Stints met ingang van het nieuwe schooljaar weer te gebruiken, maar dat is niet gelukt.

Ondanks het ongeluk met een Stint in Oss waarbij vorig jaar september vier kinderen om het leven kwamen, heeft twee derde van de kinderdagverblijven aangegeven de Stint direct weer in gebruik te willen nemen. Edwin Renzen, de eigenaar van Stint Urban Mobility dat de bolderkar produceert, verwacht dat de rest van de klanten later zal volgen.

Alternatieven niet veiliger

Volgens Rene Loman, woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang, is het een gunstige ontwikkeling dat de Stint weer de weg op mag. "We hebben met alle partijen om de tafel gezeten om ervoor te zorgen dat er een veilige Stint op de weg rijdt. Alternatieven zijn niet veiliger, dus we zijn blij als de Stint snel weer beschikbaar komt voor kinderopvangorganisaties.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal na de keuring van de RDW definitief vaststellen of de Stints veilig genoeg zijn om te gaan rijden. De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BKM) wacht de keuring af en laat weten dat hun leden na akkoord van het ministerie zelf bepalen of zij het vervoersmiddel weer inzetten.

Bron: NOS