GGD GHOR wil gelijke kwaliteitseisen in kinder- en gastouderopvang

10 juli 2019

GGD GHOR Nederland pleit voor het gelijk trekken van de kwaliteitseisen voor de kinder- en gastouderopvang. Ook vraagt de koepel van alle GGD’en aandacht voor vaccineren in de kinderopvang én het inzichtelijk houden van informatie over een houder nadat een locatie is uitgeschreven uit het Landelijk Register Kinderopvang.

GGD GHOR: 'Er zijn nu meer middelen beschikbaar voor toezicht op de gastouderopvang. Maar kwaliteitsverbetering gaat niet alleen over méér toezicht. Deze kwetsbare vorm van opvang vraagt juist om hogere kwaliteitseisen.' Hierbij noemt de koepel het concreter maken van de eisen voor de begeleiding van gastouders door gastouderbureaus, onder andere door middel van intervisie en scholing. Ook zouden verantwoordelijkheden tussen gastouder en gastouderbureau duidelijk belegd moeten worden en zou een gastouder bij slechts één bureau aangesloten moeten zijn. Daarnaast zou de professionaliteit van de opvang verhoogd kunnen worden door eisen te stellen aan opleidingsniveau en pedagogische scholing van gastouders.

Inspectierapporten bewaren

GGD GHOR stelt dat informatie over een kinderopvanghouder bewaard en toegankelijk moet blijven, ook nadat deze is uitgeschreven uit het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Nu verdwijnt de informatie omtrent de houder en de daarbij behorende inspectierapporten, na uitschrijving uit het LRK.

Bron: GGD GHOR