De Staat van het Middelbaar Beroepsonderwijs 2019

16 april 2019

In ‘De Staat van Middelbaar Beroepsonderwijs 2019’ merkt de Inspectie van het Onderwijs op dat ‘het steeds beter gaat met de studenten’. Ze stromen hoger in en halen steeds vaker een diploma op een hoger niveau. Het diplomarendement neemt toe. Studenten behalen vaker een diploma dat past bij hun vooropleiding.

Met de werkgelegenheid op de arbeidsmarkt is het op dit moment goed gesteld. Een startkwalificatie draagt bij aan de kans op werk, los van de opleidingskeuze. Hoe hoger het diplomaniveau hoe lager het werkloosheidpercentage.

De kansengelijkheid blijft onder druk staan. Factoren als moment van instroom, geslacht, (migratie-) achtergrond en opleidingsniveau hebben een grote invloed op de kans om met een diploma de opleiding te verlaten. Het ontbreekt aan de flexibiliteit om het onderwijs passend te maken voor de (zeer) diverse doelgroepen. De meeste nieuwkomers komen uit Syrië, Eritrea en de Nederlandse Antillen. Vooral de nieuwkomers uit Eritrea, Somalië en Ethiopië volgen minder vaak een opleiding op niveau 3 of 4.

Examencommissies kijken te weinig naar afname en beoordeling van examens. Bij besturen die de kwaliteitszorg niet op orde hebben ontbreekt regelmatig het zicht op de gerealiseerde onderwijs- en examenkwaliteit.

Bron: Inspectie van het Onderwijs, april 2019; www.destaatvanhetonderwijs.nl