Brief Landelijke vereniging onderwijsadviseurs aan de VNG (dd. 31 januari 2019)

28 maart 2019

Op 31 januari jl. stuurde de landelijke vereniging van onderwijsadviseurs met circa 90 gemeenten als lid een brief aan de VNG.

In haar brief geeft de LVO haar visie op de onderwijshuisvesting en deelt een ‘lichte’ zorg met de VNG op de ontwikkelingen van het huisvestingsvoorstel van VNG/PO en VO-raad.

In de brief van de LVO wordt op het punt van de renovatie een relatie gelegd met de notitie van de LVO van april 2016

Handreiking medebekostiging renovatie schoolgebouwen en aansluitend wordt verwezen naar het investeringsverbod.

In tegenstelling tot de VNG bepleit de LVO verplichte medebekostiging bij renovatie. Daarnaast wijst de LVO op het aspect dat gemeenten

enkel een juridische verplichting hebben voor het bekostigen van (vervangende) nieuwbouw als vervanging technisch noodzakelijk is.

Onderhoud en instandhouding, de verplichting van de schoolbesturen, kan theoretisch oneindig doorgaan zonder dat de noodzaak tot vervanging wordt bereikt.

De LVO zoekt daarom een evenwicht tussen onderhoud en vernieuwing en sluit aan bij de huidige verantwoordelijkheidsverdeling.

In de link (zie hieronder) wordt visueel het verschil aangegeven tussen het in ontwikkeling zijnde huisvestingsvoorstel van de LVO en het huisvestingsvoorstel van VNG/PO en VO-raad

evenals een schematische weergave van de verandering sinds 1997 van het stelsel van verantwoordelijkheid en bekostiging voor het huidige onderhoud en instandhouding.

De brief is hier ingevoegd.