Verwarring regelgeving kindercentrum en voorlopig advies

13 maart 2019

Het is nog niet altijd duidelijk wat de definitie van een kindercentrum is en hoe het toezicht hierop wordt uitgevoerd. Binnen de verschillende GGD regio's bestaat dan ook verwarring met betrekking tot de regelgeving rondom een kindercentrum. Daarnaast wordt het beoordelen van het samenvoegen van groepen op bso's in de vakantieperiode hierdoor beïnvloed.

De handhaving op het clusteren in de bso is per 1 februari dit jaar gebaseerd op de definitie van een kindercentrum op een specifiek adres. Hierdoor geldt een overeenkomst alleen voor een bepaalde locatie. Wanneer een andere locatie wordt ingezet, dan is een tweede contract noodzakelijk.

Samenvoegen bso's

Al eerder stelden BMK en BK dat het samenvoegen van BSO locaties in vakanties, op marge dagen en rustige dagen mogelijk moet blijven. Een nieuw contract opstellen geeft onnodig administratief 'gedoe' voor de houder en ouders (zij moeten ieder uniek LRK nummer apart opgeven bij de belastingdienst) en gaat ten koste van de kwaliteit van de opvang.

Praktijkanalyse definitie

GGD-GHOR, VNG en SZW gaan een praktijkanalyse uitvoeren met betrekking op de uitleg van de definitie kindercentrum en hoe deze zich verhoudt tot de uitvoering door de kinderopvang en het toezicht. In de tussentijd zal een overgangstermijn gelden voor het hanteren van de herziene uitleg en dus in het beoordelen en samenvoegen van BSO's. Aan de overgangstermijn zit geen einddatum, die hangt af van het uiteindelijke resultaat van de praktijkanalyse. Op basis van de analyse wordt een besluit genomen inzake de definitie van het kindercentrum.

Advies GGD regio's

GGD-GHOR adviseert de GGD regio's om tot nader orde niet anders te oordelen dan op basis van de huidige regelgeving werd gedaan en geen hernieuwde uitleg te gebruiken totdat de definitie van kindercentrum is vastgesteld. Het gezamenlijke advies aan de leden is dan ook om de contracten niet aan te passen als BSO's worden geclusterd. De uitkomst van de praktijkanalyse van de definitie van het Kindercentrum is bepalend of een tweede contract noodzakelijk is.

Bron:kinderopvang.nl