Uitdagingen bij integratie doelgroepenvervoer en OV

13 maart 2019

Uit onderzoek van kennisplatform CROW onder Nederlandse gemeenten blijkt dat het lastig is om doelgroepenvervoer te integreren met het OV. Ook het omgaan met de verschillende belangen van OV-autoriteit en gemeente gaat moeizaam, vinden beleidsmedewerkers doelgroepenvervoer bij gemeenten. In twee pilots met Mobility as a Service staat deze integratie centraal.

De markt van doelgroepenvervoer verandert. De behoefte zich te verplaatsen wordt steeds diverser binnen de desbetreffende doelgroepen. Bovendien moeten gemeenten door decentralisaties in het sociale domein en een terugtrekkende overheid meer doen voor minder geld. Ook is er door de focus op OV-lijnen over hoofdwegen in plaats van door kleine kernen, steeds minder aanbod van regulier OV in landelijk gebied. Opdrachtgevende overheden zoeken daarom naar manieren om de mobiliteit voor burgers op een 'aanvaardbaar peil' te houden.

Uitdagingen

CROW deed onderzoek naar de behoeften en uitdagingen van beleidsmedewerkers. Doel is hen verder te helpen bij de organisatie van goed en betaalbaar doelgroepenvervoer. In de top-5 van uitdagingen in het werk staat met 74 procent het omgaan met de verschillende belangen van de OV-autoriteit en de gemeente bij de integratie van OV en doelgroepenvervoer. Met 67 procent volgt het inrichten en coördineren van het doelgroepenvervoer. Overige uitdagingen hebben te maken met het inzichtelijk maken van kosten, de balans vinden tussen kosten en kwaliteit en het drukken van de kosten. Ook hebben medewerkers behoefte aan praktijkvoorbeelden van andere opdrachtgevers (67 procent) en het laatste nieuws rondom doelgroepenvervoer.

Community

Verder zien gemeenten meerwaarde in het uitwisselen van kennis via een online platform of community. Hiermee hopen ze relevante documenten te vinden, zoals praktijkvoorbeelden en beleidsdocumenten zodat zij niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Met een groep deskundigen (‘de Smaakmakers’) werkt CROW aan de community ‘doelgroepenvervoer en ov’. De Smaakmakers zijn vertegenwoordigers vanuit decentrale overheden en adviesbureaus die bij elkaar komen om kennis te delen en de laatste ontwikkelingen te bespreken op het gebied van doelgroepenvervoer. In dit platform worden punten uit het onderzoek opgepakt.

Bron:verkeersnet.nl