OESO-rapport: Nederland heeft sterke internationale onderwijspositie

17 december 2018

Nederland heeft een sterke internationale onderwijspositie. De Nederlandse bevolking is internationaal gezien hoog opgeleid en heeft een hoge onderwijsdeelname. De ongelijkheid in Nederland is in internationaal perspectief niet opvallend groot. Dat zijn enkele conclusies uit het jaarlijkse OESO-rapport Education at a Glance 2018.

Nederland heeft weinig jongeren die niet aan onderwijs of werk deelnemen. De aansluiting met de arbeidsmarkt is goed. In vergelijking met andere landen zijn in Nederland beroepsopleidingen (mbo) populair. Jongeren kiezen relatief weinig voor de richting techniek en verhoudingsgewijs veel voor gezondheidszorg en welzijn. Meer internationaal vergelijkende informatie is te vinden op Onderwijs internationaal (onderdeel van Onderwijs in cijfers).

Het centrale thema van het Education at a Glance rapport is in 2018 ‘kansenongelijkheid’. Deze blijkt in Nederland niet opvallend groot te zijn. Tegelijkertijd geeft het rapport handvatten voor verbetering hiervan. De verschillen tussen de landen op dit thema zijn klein. In de OESO-landen zijn de meeste ongelijkheidsverschillen in het hoger onderwijs het gevolg van opstapeling van ongelijkheid bij iedere eerdere overgang in de onderwijsloopbaan. Het dashboard Gelijke kansen geeft ook cijfers hierover.

Naast het rapport biedt de OESO ook de interactieve online tool Education GPS, waarmee iedereen zelf eenvoudig een landenvergelijking kan maken.