Zes Utrechtse gemeenten bundelen krachten om leerlingenvervoer te verbeteren

18 september 2023

Zes gemeenten in de provincie Utrecht, namelijk Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg, bundelen hun krachten om het leerlingenvervoer te verbeteren. Ze streven ernaar om dit gezamenlijk aan te besteden en nemen daarbij ook de ervaringen en meningen van ouders mee.

Er zijn aanzienlijke problemen met het vervoer van leerlingen, vaak kwetsbare kinderen, van en naar school. Aan het einde van vorig jaar sprak RTV Utrecht met diverse ouders die klaagden over taxi's die niet op kwamen dagen, waardoor kinderen regelmatig te laat op school kwamen en hele lessen misten.

Vooral kinderen die speciaal onderwijs volgen, zijn vaak afhankelijk van leerlingenvervoer om naar school te kunnen gaan. Maar vanwege onder andere een tekort aan personeel lukt dit vaak niet. Dit leidde zelfs tot een debat in de Tweede Kamer vorig jaar. Lobke Vlaming van belangenvereniging Ouders & Onderwijs sprak toen over dit probleem. Door het tekort aan personeel moeten chauffeurs meerdere routes achter elkaar rijden, waardoor leerlingen later worden opgehaald en meer tijd doorbrengen in de taxi. Vlaming beschreef dit als ‘verwaarlozing’ van al kwetsbare kinderen.

Gezamenlijk aanbesteden

Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg zullen nu gezamenlijk proberen dit probleem op te lossen door het leerlingenvervoer gezamenlijk aan te besteden. Eind vorige maand gingen de gemeenten met ouders in gesprek om te horen wij zij tegenaan lopen als het gaat om leerlingenvervoer.

Bron: RTV Utrecht