Leerlingenvervoer brengt hoogbegaafden naar school buiten Nieuwkoop

18 juli 2022

De gemeente Nieuwkoop heeft de regels voor leerlingenvervoer aangepast voor ouders die voor hun kind een hoogbegaafdenschool zoeken. Zij kunnen voortaan een vergoeding aanvragen als hun kind naar een gespecialiseerde basisschool voor hoogbegaafdenonderwijs gaat. In deze regio zitten deze scholen in onder nadere Woerden en Alphen aan den Rijn.

Vorig jaar werd vanuit de gemeenteraad van Nieuwkoop al aandacht gevraagd voor deze groep basisschoolleerlingen. Nieuwkoop vond tot voor kort dat alle scholen binnen de gemeente wel ‘enige vorm van hoogbegaafdenonderwijs’ aanbieden. Dit vindt vaak plaats in plusklassen. Soms laten scholen op bepaalde lesuren een specialist komen om hoogbegaafdenonderwijs te geven aan leerlingen die dit nodig hebben. Toch bleek er een groep leerlingen te zijn die hiermee niet geholpen was. Zij hebben behoefte aan volledig hoogbegaafdenonderwijs.

Volgens de politiek lopen zij door onderprestatie tegen allerlei – met name psychische – problemen aan. De raad wil meer erkenning voor deze groep leerlingen. Met het aanpassen van de regels voor leerlingenvervoer heeft burgemeesters en wethouders hier gehoor aan willen geven. Er zijn aparte beleidsregels opgesteld die het makkelijker maken om voor deze leerlingen een aanvraag te doen. Eerder kon dat alleen via een individuele uitzonderingsregeling.

Bron: Algemeen Dagblad + Gemeente Nieuwkoop